SEKTÖR > Türk kuyumcusunun rakipleriyle arasındaki Makas açılıyor

Türk kuyumcusunun rakipleriyle arasındaki Makas açılıyor

Her fuar sonrası ekstra hareketli günler geçiren yarı mamul üreticileri; İJS Ekim fuarı sonrası eski dönemlerdeki yoğunluğu yakalayamadı. Herkes acil çözüm bekliyor. Hemen şimdi…

Sektörümüzün gündemini en çok meşgul eden konu tartışmasız yurtiçi ile yurtdışı arasındaki altın maden fiyat farklılığı (makas) sektörümüzün tamamına olumsuz etkiler yansıtıyor. Her İstanbul Fuarlarının ardından ekstra yoğunluk yaşayan yarı mamul firmalarımız, İJS Ekim döneminin ardından o eski günleri mumla aradılar. Yarı Mamul Dünyasının özel ismi Revaç Kuyumculuk’ta makastan nasibini aldı. Revaç Kuyumculuk Genel Müdürü Fatih Karaaslan; makasın negatif etkisinin en üstten en alt kademeye kadar tüm kuyumcuların iş hayatına önemli zararlar verdiğini ifade ediyor.

Fatih Karaaslan; bütün Dünyada kuyum üretiminin hız kazandığı bir dönemde makas farklılığı ile Türk kuyum üreticisinin uluslararası arenada rekabet gücünün azaltılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ve çok acil çözüm getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kuyumcukent gibi büyük bir üretim kompleksinin sadece iç piyasa ile çarklarını döndürmesinin, yüksek istihdam sağlamasının ve yüksek cirolar elde etmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Fatih Karaaslan; “Binlerce dolar döviz girdisi sağlayan kuyumculuk sektörümüzle ilgili alınan kararlarda çok daha detaylı analizlerin ardından harekete geçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türk kuyumcusu eşit şartlar altında uluslararası rekabet içinde olmalıdır” dedi.

“Yabancılara yarı mamul satmamaya özen gösteriyoruz ama bir yere kadar…”

Birçok ülkede kuyum üretiminin hız kazandığını, çok sayıda yabancı üreticinin Türkiye’de üretilen kuyum makinelerini talep ettiğini kaydeden Fatih Karaaslan; “Revaç’ın ürettiği yüksek kaliteli yarı mamullere de yabancıların ciddi talebi var. Mağazamıza kadar gelip bizden ürün isteyenleri geri çevirmiyoruz ama önceliğimiz yerli üreticimizin yurtdışına açılımında destek sağlamaktır. Bir noktaya kadar yabancı üreticiye hayır diyebiliriz ama bir noktadan sonra bizim de yapabileceğimiz birşey kalmaz ” diye konuştu.