SEKTÖR > Halil İbrahim Kaya “Bazen hiçbir şey yapmak çok şey yapmaktan daha iyi oluyor”

Halil İbrahim Kaya “Bazen hiçbir şey yapmak çok şey yapmaktan daha iyi oluyor”

Aradan geçen 8 ayın sonunda 2023 yılının kuyumculuk sektörü açısından getirileri ve götürüleri yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Özellikle ihracat yapan firmalarımız 8 aylık periyodun hemen hemen yarısında makas kabusu ile mücadele etmek zorunda kaldı. Daralan piyasa koşullarında özellikle panik satışları olarak adlandırdığımız yüksek bakiyeli ürün teslimleri dikkat çekiyor. Bu hassas konuyla ilgili Baba Hamza Gold firma sahibi Halil İbrahim Kaya açıklamalarda bulundu. 2023 yılının başında tamamen kontrollü bir ticari hayata geçiş yaptığını, bu yılın sektörümüz açısından kayıp yıl olarak tarihe geçeceğini söyledi.

Sektörümüzün önemli sorunlarının arasında “Bakiyeli Satış Sistemi” geliyor. Ne yazık ki özellikle işlerin düştüğü durumlarda üreticilerin panik eşliğinde bakiyeli satışa yüklendiklerini gözlemliyoruz. Bakiyeli satışlar büyük riskleri de içinde barındırıyor. Sık sık yüksek bakiyeleri alarak sırra kadem basan, yıllarca kuyumcu gibi görünen sözde kuyumcu özde ise vurguncu olanların bıraktığı acı izler ne yazık ki hep önümüze geliyor.

Yılların deneyimli kuyum ustası, Baba Hamza Gold firma sahibi Halil İbrahim Kaya; kuyum üreticilerinin yıllardır yüksek bakiyeli satışlar yaparak, uykusuz geceler ile sabahı bulduklarını söylüyor.

Uzun süredir hizmet verdiği kuyumcuların büyük bir bölümü ile peşin çalışmaya özen gösterdiğini vurgulayan Halil İbrahim Kaya; “Ben panik satışlar yapmanın bir avantajı olduğunu düşünmüyorum. Etrafımda duyuyorum ‘bu yıl 50 kilo sattım ama 2 kilosunu geri alamadım’ diyen arkadaşlarımız var. O zaman satmasan daha iyi olacak. O yüzden bazen harekete geçmemek bir kayıp değil bir kazanç oluyor. Piyasaların gidişatı belli, hem ihracat alanında hem de iç piyasada bir daralma var. Böylesi bir ortamda kilolarca bakiyeler bırakıp satış yaptığını düşünen nice meslektaşımın büyük kayıplarına şahitlik ettim. Peşin çalışma ya da kontrollü, limitli bakiyeli çalışma artık hepimiz için olmazsa olmaz bir hal almıştır. Bugün bir kilo domates alınca anında parasını ödemek zorundasınız” diye konuştu.

Birçok üretici firmamız; alacaklarını zamanında alamadığı için üretim bandında önemli sorunlar yaşıyor. Bugün; borçlarını ödemeyen, bir anda piyasadan kaybolan kişiler, sektörümüzde önemli sorunları da beraberinde götürüyor diyen Halil İbrahim Kaya; “Bugünlere kadar kanayan büyük bir yara olarak gelen vadeli satış sistemi; hem üreticinin hem de perakendecinin çok ciddi bir sorunu oldu. Bıçak kemiğe dayandıktan sonra da artık firmalar borçlar içinde geleceğe gidemeyeceklerini görmeye başladılar” dedi.