SEKTÖR > Akif Sarıyer “Kıymetli maden ticaretinin eski cazibesi kalmadı. İşi bilen de bilmeyen de has maden işine giriyor”

Akif Sarıyer “Kıymetli maden ticaretinin eski cazibesi kalmadı. İşi bilen de bilmeyen de has maden işine giriyor”

Kuyumculuk mesleğine 15 yıl önce adım atan ve 1.5 yıldır kendi markası “Aktif Kıymetli Madenler” ile sektörümüze hizmet sunan Akif Sarıyer; değerli maden ticareti ile ilgili sorularımızı içtenlikle cevapladı. Kıymetli maden ticaretinin çok düşük kar marjıyla çalıştığının altını çizen Sarıyer; özellikle farklı branşlardaki kuyumcuların “Bende has maden alım satımına gireyim” diye bir düşünce ile bu alana girdiklerini ve böylelikle yatırılan sermaye düşünüldüğü zaman en az kar marjı elde eden iş kolunun içinde olduklarını söyledi.

Sektörümüzde değerli maden ticareti yapan firmalarımızı göz önüne aldığınızda bu alandaki firma sayısı ne boyutta?

Son yıllarda artış göstermekle birlikte dengeli bir sayı olduğunu söyleyebilirim. Piyasadaki talebe göre yeterli düzeyde, ideal düzeyde değerli maden ticareti yapan ofis bulunmaktadır.

Yaptığınız işinizdeki işçilik fiyatlarından memnun musunuz?

Tam yaramızın üstüne bastınız. Hakikaten yatırdığımız sermayeye göre elde ettiğimiz kazançlar gerçekten inanılmaz düşük rakamlarda. Başka sektörlerden dostlarıma kar marjlarını anlattığım zaman inanamıyorlar. Kilosu 500 bin TL olan bir madenin alım satımından sadece 50 ile 100 TL arasında bir kazanç elde etmenin çok fazla matematiksel anlatımı yok. Bu tablonun ortaya çıkmasında, farklı branşları yaparken değerli maden ticaretine giriş yapan firmaların da büyük etkisi olduğuna inanıyorum.

Zaman zaman ani altın fiyatlarındaki yükselişte alım satım arasındaki fiyat farkı bir anda açılıyor ve değerli maden firmalarına bu aşamada eleştiriler geliyor. Ne dersiniz bu duruma?

Oldukça küçük karlar ile çalıştığımızı söylemiştim. Böylesi ani artış ve inişlerde mecburen kendimizi korumak zorunda kalıyoruz. Evet biraz makas açılıyor olabilir. Bu konuda hizmet verdiğimiz dostlarımız bizi anlayacaklardır. Ciddi rakamlarda günlük bazda düşüşler ve çıkışlar hesabımızı altüst eder.

Altın ithalatının zorlaştırılmasıyla ilgili yılın başında yapılan yeni düzenlemenin piyasaya yansımaları nasıl oluyor?

Kötü oluyor. Bu durum sektörümüze zarar vermeye devam ediyor. Bir an önce bu düzenlemenin eski haline döndürülmesi gerekiyor. Bu durum, sürdürülebilir değildir.

Ağustos ayı özelinde ciddi rakamlarda takı satışlarının haberlerini alıyor ve seviniyoruz. Bu durum sizin has maden satışlarınıza yansıyor mu? Satılan malların yerine konması için üretimin çarklarının yeniden hızla dönmesi gerekiyor.

Bizde bu güzel haberleri alıyoruz. Mutlaka bize de yansıması olacaktır. Genelde yüksek satışların ardından bir iki ay sonra has maden talebinde artış oluyor. Satışlarımız yavaş yavaş artıyor ama Eylül ve Ekim’de üretim için çok daha fazla has maden piyasaya sunacağımızı tahmin ediyoruz.

Son olarak ülkemizde özellikle altın maden arayışlarında ve çıkarımlarında ağırlıklı yabancı firmaların işin içinde olduğunu görüyoruz. Sektörümüzün değerli maden alanında iki dev ismi var. Bu firmalarımız maden arama işine girmesi etkin sonuçlar doğurmaz mı?