Makas herkesin canını yakıyor sorun artarak büyüyor
Alperen Tezcan “Altın fiyatlarında açılan makas, ihracat yapan firmalarımızı zora sokuyor. Sektörümüzün içinde birçok farklı kol var. Bunlardan biri durursa, diğerlerini de bir süre sonra olumsuz etkilemeye başlar. Biz Tezcan Kaplama olarak ağırlıklı ihracat yapan firmalarımıza hizmet sunuyoruz. Son 2 aydır işlerimizde yarı yarıya azalma var. İhracat yapanların canının yanması sektörümüzdeki firmaların %80’ini olumsuz etkiler…”
Altın ithalatına gelen kısıtlamanın ardından sadece Merkez Bankası altın ithal edebiliyor. İthal ettiği bu altınları da İstanbul Altın Borsası üyesi az sayıda rafineri ve değerli maden firmasına veriyor. O da firma başına günde 25 kilo. Bu rakamlar da dev sektörümüzün ihtiyaçlarını karşılamıyor. Merkez Bankası global altın fiyatlarıyla verdiği altınlar, işçilik fiyatları ve özellikle arz talep dengesinin tutmaması nedeniyle büyük makasların ortaya çıkmasına yol açıyor. Ortaya çıkan bu tablo neticesinde ihracat yapan firmalarımızın işleri tamamen durma noktasına geldi. Sadece ihracat yapanların bu durumdan etkilendiğini zannetmeyin. İhracat firmaları için çalışan atölyeler, kaplama, yaldız firmaları da aynı şekilde olumsuz etkileniyor.
Sektörümüzün önde gelen kaplama atölyelerinden biri olan Tezcan Kaplama & Galvano; son dönemde işlerinde yarı yarıya daralma yaşıyor. İhracatın durmasıyla birlikte sadece iç piyasaya çalışan firmaların altın takılarını kaplama için atölyelerine getirdiğini kaydeden Tezcan Kaplama Genel Müdürü Alperen Tezcan; “Son yıllarda sektörümüzün yaşadığı en büyük sorun olarak altın fiyatlarındaki makası rahatlıkla söyleyebiliriz. Son 3 yılda kuyumculuk sektörünün hep aleyhine olan mevzuatların yürürlüğe girmesinin bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. Ankara ile etkin iletişim kurmakta zorluk çeken sektörümüzün sessiz kalmasının bedeli çok ağır oluyor” dedi.
Altın ithalatının azaltılmasıyla cari açığın kapatılmasının hedeflenmesinin abesle iştigal olduğunu vurgulayan Alperen Tezcan; “Açıkçası milyar dolarlık döviz girdisi sağlayan kuyumculuk sektörüne zarar verilmek istense ancak bu kadar olabilir. Resmen altın yumurtlayan tavuğu kesiyoruz. Piyasaya altın sunan az sayıda firma da taleplere yetişemiyorlar. Bir şeye talep çoksa ve o şey piyasada azsa doğal olarak fiyat artıyor. Tabi ki bu artışın makul bir oranda kalması hepimizin tek dileği olacaktır. Böyle giderse o kısıtlı miktardaki altında satılamayacak. İhracat yapan firma has maden talep etmeyince bir süre sonra global fiyatlarla, ülke fiyatlarındaki aralık kapanacak ama bu sürede büyük kayıplar yaşanacak” diye konuştu.