SEKTÖR > Haybeye yapılmayan habbe takıların Kahramanmaraş’taki değişmez adresi “Altıngül Kuyumculuk”

Haybeye yapılmayan habbe takıların Kahramanmaraş’taki değişmez adresi “Altıngül Kuyumculuk”

Son yıllarda hemen hemen her tür takı grubuyla kombin olan Dorika’nın (altın toplar) atasını Kahramanmaraş’ta yakından inceleme fırsatı bulduk. Özellikle Güneydoğu Anadolu’da kadınların yoğun bir şekilde tercih ettiği habbe takıları Kahramanmaraş’ta özenle üreten Altıngül Kuyumculuğa misafir olduk. Bu ürün grubuna adeta ömrünü adayan Yakup Burtaçkıray ile sohbet gerçekleştirdik.

Onlarca yıldır Arapça habbe kelimesiyle tarif edilen, içi boş altın toplardan yapılan takılar; yaklaşık 10’a yakın ilimizde yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Ayrı bir uzmanlık isteyen habbe takıları yıllardır başarıyla üreten Yakup Usta; markası Altıngül Kuyumculuk ile mutlu müşteriler biriktirerek geleceğe ilerliyor.

Altın top Dorika’nın atası olan habbe’nin küpesini, yüzüğünü, bilekliğini, kolyesini ve setini üreten Yakup Usta; sadece bir takı grubu ile uzmanlaşmanın önemine de vurgu yapıyor. Çok küçük yaşlarda mesleğe adım attığını 27 yıldır sektörün içinde olduğunu ve markası Altıngül ile 13 yıldır habbe takı grubu üretimi alanında faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Yakup Burtaçkıray; açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu takı grubunu az sayıda kuyumcu dostumuz üretiyor. Biz habbeyi kendi özgün stilimizle üretiyoruz. Zaman zaman bu klasik takıya modern çizgiler de katmaktan çekinmiyoruz. Yıllardır belirli bir talep gören habbe takılar; bu yaz en yoğun dönemini yaşadı. Ben İtalyanların Dorikayı çıkarmadan önce Habbeden ilham aldıklarını düşünüyorum. Habbe üretimi yoğun emek istiyor ve dorikaya göre çok daha zor. Dorika ile seri habbeye benzer takılar üretim denemeleri yapıldı ve sağlıklı sonuçlar alınmadı. Habbe; Türk Takı Tarihi yazıldığında önemli sayfalarda yerini alacaktır.”

Görünümüne göre oldukça hafif habbe takılar ürettiklerini ve çocuk küpesinde habbe takıların ön sıralarda yer aldığını sözlerine ekleyen Yakup Usta; ürettikleri takıları ülkemizin dört bir yanına ulaştırdıklarını, ülkemizde yapılan birçok fuarda atölyelerinden çıkan habbe takıların teşhir edildiğini, bu takı grubunun Arap pazarının bazı bölgelerinden de talep gördüğünü dile getirdi.