SEKTÖR > Alperen Tezcan “Kaplama alanında yakın gelecekte önemli değişimler olacaktır”

Alperen Tezcan “Kaplama alanında yakın gelecekte önemli değişimler olacaktır”

Değerli maden kaplama konusunda bilimsel bilgi zenginliği ile ön plana çıkan, kaplama alanında Dünya çapında olan tüm gelişmeleri anında edinen Tezcan Galvano Kaplama; yakın gelecekte mesleğiyle ilgili önemli ve radikal değişimlerin olabileceğini gözlemliyor. Markanın genç Genel Müdürü Alperen Tezcan; kaplama alanında önümüzdeki 5 yıl içinde tam otomasyonlu bir şekilde, robotlar eşliğinde çalışma yapılacağını ve çok az kişiyle çok daha fazla işlemin hayta geçeceğini ifade ediyor…

Metal kaplama konusunda Dünyanın önde gelen Alman markası ve mühendisleriyle işbirliği yapan, kaplama alanındaki uluslararası gelişmeleri yerinden takip eden Tezcan Galvano Genel Müdürü Alperen Tezcan; yakın gelecekte mesleki açıdan önemli gelişmelerin ortaya çıkacağını ve yüksek kaliteli kaplamada robotların söz sahibi olacağını söyledi.

Öncelikle yakın zaman içinde kaplama tekniğinde bir değişim olacağını, sıvı elektrolit kaplama yerine kuru kaplama olan Gold Melted tekniği geliyor. Bu teknik ile metal ile bir başka metal arada bir aracı olmadan birbirine yapışıyor. Ekstra kaplama kalitesi içerecek olan bu tekniğin daha özel takı gruplarında tercih edileceğini kaydeden Alperen Tezcan; “Türkiye’de henüz bu tekniği kullanan yok. Önümüzdeki yıl için gündemimizde yer alıyor. İnşallah bir ilk olarak bu özel tekniği Tezcan Kaplama bünyesine dahil edecek” dedi.

Nikel Free geliyor… Tam otomasyon ile kaplama ise hiç uzakta değil…

Birçok Avrupa ülkesinde ve Amerika’da ithal edilen takıların içeriğinde, kaplamasında nikel oranının bazı ürünlerde hiç olmamasının bazı takı gruplarında ise çok az miktarda olmasının standart olarak kabul edildiğini hatırlatan Alperen Tezcan; sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de artık Nikel Free kaplama uygulamasına geçiş yapıyoruz. Seneye nikel free tekniği ile yapılan kaplamalar Tezcan Kaplama atölyesinde yer alacak. Bir de tam otomasyon kaplama robotu İtalya’da kuyumculuk sektörünün kullanımına sunuldu. Bu özel robot, kaplama atölyesine gelen takı ile ilgili yapılan tüm işleri tek başına ve yüksek hacimli bir şekilde gerçekleştiriyor. Ciddi yatırım isteyen bu teknoloji için ayrıca atölyenizin de oldukça büyük olması gerekiyor. Bu robot ile dev bir kaplama atölyesini 3 bilemediniz 4 kişiyle rahatlıkla işletebilirsiniz. Bu özel robotun gelişi tarihi belli olmamakla birlikte mutlaka bir gün ülkemizde de kullanılacaktır. Meslek hayatımda daha çok uzun yıllar var. Son teknolojiyi kullanma konusunda çekingen olacağımızı düşünmüyorum.”