SEKTÖR > Yeni yıl yeni ümitler mi yeni korkular mı getirecek?

Yeni yıl yeni ümitler mi yeni korkular mı getirecek?

Yazıcı “Yükselen faizler altına talebi azaltmaya başladı. Risk almadan yatırımını korumayı tercih edecek önemli bir kitlenin yatırımını vadeli hesapta bekleteceklerini tahmin ediyoruz. Yeni yılda altının sağlam bir rakibi var.”

Yeni yıla adım atmak üzereyiz. Biz de yeni yıl üzeri Kapalıçarşı’yı ziyaret ettik ve Kapalıçarşı’nın zincir kuyumcu mağazalarından biri olan Altınyaz Kuyumculuk’ta zincir mağazalar Genel Müdürü Mustafa Yazıcı’nın konuğu olduk. Genç İş İnsanı Mustafa Yazıcı; 2023 yılında her bir ayın bir öncekini aratan durumlar ortaya çıkardığını, tam yeni yıl ile birlikte yeni ümitlere yelken açarken şimdi de faiz kabusunun, piyasaların üzerine üzerine geldiğini söyledi.

Yüksek faizin olduğu ortamlarda tüketimin hızla azaldığını hatırlatan Mustafa Yazıcı; “Yeni yılın ilk aylarıyla birlikte yıllık bazda %60 civarında bir faizden bahsediliyor. Geçen yıl altın, sahibine %60 kazandırmış. 2024 yılında altın aynı performansı verecek mi? Tam bir soru işareti ama bir tarafta da yatırımcı için faizde garantili getiri var. İçimden bir ses kuyumculuk sektörü için 2024 yılının daha iyi geçeceğini söylüyor ama önümüzde duran rakamlar ve ekonomik hareketler kara bir tablo çiziyor” diye konuştu.

Kapalıçarşı Galataport’tan beklediğini alamadı…

Galataport açılmadan önce Kapalıçarşı esnafının bu önemli limandan büyük beklenti içinde olduğunu ama bir türlü Galataport’ta yanaşan gemilerden arzu edilen sayıda turistin Kapalıçarşı’ya gelmediğini belirten Mustafa Yazıcı; “Galataport ile Kapalıçarşı arasında küçük elektrikli araçlarla bir ring hattı kurulması gerekiyordu. Galataport’a gelen turistlerin gelir durumu oldukça yüksek. Kapalıçarşı esnafı çok ümitliydi ama hakikaten bir klişe olacak ama ‘Evdeki hesap çarşıya uymadı’ diyebiliriz.”

Özel günlerde altın takı ve mücevherin kan kaybı devam ediyor…

Yaklaşan Yılbaşına da değinen Yazıcı; artık en küçük altın takının 4-5 bin liradan başladığını, vatandaşın sevdiklerine alacağı hediyede bütçeyi de düşünmek zorunda olduğunu sözlerine ekleyerek, Yılbaşı öncesi Altınyaz müşterileriyle birebir iletişim kurduklarını ve ama az ama çok Yılbaşı hediyeleşmesinde mağazalarında bir hareketlilik olacağını dile getirdi.