SEKTÖR > Yükselen fiyatlar ile birlikte mücevher geniş kitlelerin hayali olmaktan çıkıyor…

Yükselen fiyatlar ile birlikte mücevher geniş kitlelerin hayali olmaktan çıkıyor…

Serkan Gökpınar “Hızla artan hayat pahalılığı ile birlikte küçük ve ekonomik mücevher satışlarının dip seviyelere indiğini gözlemliyoruz. Büyük ve pahalı mücevher satışlarında ise tam tersine bir artış var. Adet bazında düşen satışları, pahalı mücevher satışları dengeliyor. Üretici ve satıcı için kaygı verici bir durum yok ama mücevher artık geniş kitlelerden hızl uzaklaşıyor”

Hayat pahalılığının olumsuz etkileri, birçok ürün gruplarındaki satışlarda tempoyu düşürüyor. Geçtiğimiz Aralık ayına göre uluslararası piyasalarda pırlanta fiyatlarında dolar bazlı olarak yaklaşık %30 artış oldu. Peki bu durum satışlara nasıl yansıyor ? Bu önemli sorunun yanıtını Dianoor Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Gökpınar yanıtlıyor. Küçük ve ekonomik mücevher satışlarının çok ciddi bir azalma içinde bulunduğu belirten Serkan Gökpınar; büyük ve pahalı mücevherde ise taleplerde artış olduğunu ifade ediyor.

2021 yılına göre 2022 yılında adet bazlı daha az mücevher satılsa da daha pahalı mücevherler satılacağı için muhtemelen mücevherden elde edilen gelirin, işlem hacminin ve cironun ülke genelinde artacağını kaydeden Serkan Gökpınar; “Mücevher eskiden olduğu gibi yine belirli bir kesimin alım sahasına giriyor. Bu sadece bizim ülkemizde değil Dünyanın birçok noktasında da böyle bir değişim gerçekleşiyor” dedi.

Ucuza pırlanta alma keyfiniz CVD’lenmesin

Dianoor Pırlanta firma sahibi ve Değerli Taş Eksperi Serkan Gökpınar; kuyumcuların ucuz pırlanta almak adına önemli riskleri görmezden geldiğini, ülkemiz içinde resmi bir şekilde satışı yapılmayan CVD’lerin çeşitli taş partilerinin içinde kişilere sunulmuş olmasının yüksek ihtimal olduğunu ifade ediyor.

Çıplak taş alımında bilinen, yıllardır mesleğin içinde olan ve kurumsal bir yapıya sahip olan markalardan alışveriş yapılmasının önemine dikkat çeken Gökpınar; “Kuyumcu dostumuzun bir kere ismi kötüye çıkarsa sonrasında onu temizlemesi çok zor olacaktır. Türkiye’de CVD (laboratuvar ortamında üretilen) pırlanta satışları yapılmıyor. Bazı çıplak taş partisinin içine (özellikle küçük taş gruplarında) %30 hatta %40 CVD karıştırıldığını tahmin ediyoruz. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olmayın” diye konuştu.