SEKTÖR > HALİLOĞLU “Yüksek kaliteli ithal ürünlere piyasanın her zaman ihtiyacı var”

HALİLOĞLU “Yüksek kaliteli ithal ürünlere piyasanın her zaman ihtiyacı var”

Pandemi ile birlikte birçok ülke, kendi üretim gücünü korumak adına ithalat ile ilgili çeşitli ek önlem ve ek vergiler gündeme getirdi. Türkiye; pandemi sürecinde uzakdoğu’dan Çin’den gelen ithal ürünlere ek vergiler getirerek, ithalat ve ihracat arasında bir denge kurmayı, yerli üreticiyi korumayı hedefledi. Yıllardır özellikle zincir ürün grubunda yüksek kaliteli ürünleri ithal eden Sedaş Kuyumculuk Genel Müdürü Murat Haliloğlu; Avrupa’dan gelen ürünlerle ilgili olarak gümrük birliği kararlarına uyulması nedeniyle ek vergiler ortaya çıkmadığını, ithalata ara vermeden devam ettiklerini, ithal ettikleri birçok ürünün Türkiye’de üretilmediğinin altını çizdi.

Sektörümüzde birçok markamız, yıllardır çok farklı ürün gruplarını yurtdışında ithal ediyor. Özellikle İtalya’dan ve Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalat, üretimin ülkemizde az olduğu ürün gruplarında başarılı sonuçlar doğuruyor. Kuyumcunun geniş ürün çeşitliliğini müşterisine en uygun fiyatlar eşliğinde sunmasına imkan tanıyan ithal ürün grupları ayrıca içpazardaki üreticilerin kendilerini daha da zorlamaları ve kalitelerini arttırmaya yönelik gizli bir motivasyon unsuru oluşturuyor.

Sedaş Kuyumculuk Genel Müdürü Murat Haliloğlu; pandemi döneminde uzakdoğu’dan yapılan ithalatların ek vergilerle ciddi oranda aşağıya çekildiğini, yerli üreticinin korunması adına alınan bu kararları desteklediğini ifade etti.

Bugüne kadar ithalat yapan firmaların, piyasaya ürünlerini gümrükten sokarken vergilerini düzenli bir şekilde ödediklerini hatırlatan Murat Haliloğlu; “Pandemi döneminde her alanda olduğu gibi ithalatta azaldı. Talepler azalınca daha az ithalat gerçekleştirdik. Yeni ürün imalatı azaldı. Herşeye rağmen İtalya’da işbirliği yaptığımız atölyelerle çalışmalarımız kısa araların haricinde bugüne kadar devam etti. Dünyanın her noktası pandemiden olumsuz etkilendi. Yeni ürün arayışı, yeni ürün beklentisi azaldı” diye konuştu

Kendi markalarının ağırlıklı olarak zincir ürün ithalatı yaptığını vurgulayan Haliloğlu; bazı ürün gruplarının üretiminde çok ciddi yatırıma ihtiyaç duyulduğunu, zincir ürün grubunun da bu sınıfta yer aldığını ve ülkemizde kaliteli zincir üretimi yapan sadece bir kaç firma bulunduğunu, bu yüzden ithalatının herkese avantajlar kazandırdığını söyledi.

Genel Müdür Haliloğlu, kaliteli ithal ürün gruplarının piyasada fiyat dengesi oluşturduğunu, iddialı tasarımlarıyla yurtiçindeki üretici ve dizaynırları ekstra motive ettiğini, kuyumcuların müşterilerine geniş ürün çeşitliliği sunabildiklerini dile getirerek konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüzde tamamen resmi yollarla giriş yapan ithal ürünler daha birçok fayda sağlamaktadır. Dünyanın en kaliteli zincirini bizim kuyumcumuzun da müşterisine sunması hakkıdır. Artık Dünyada kaliteli malın heryerde üç aşağı beş yukarı fiyatı birbirine çok yakın. Yapabiliyorsanız yapın ve satın. Yapamıyorsanız onu en uygun şartlarda size getiren kurumları bulun.”