SEKTÖR > Yapılacak yasal değişimler ile sektörümüzün gelişimi hedefleniyor

Yapılacak yasal değişimler ile sektörümüzün gelişimi hedefleniyor

Yeni yönetmenlik yolda… Perakende kuyum mağazası açacak olanlar, toptancılar, çantacılar ve üreticiler artık birçok kriteri yerine getirmek durumunda kalacak….

Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde tüm meslek branşlarında standartların ortaya konması ve mesleki yeterliliği belgelendirme alanındaki çalışmalar gittikçe hız kazanıyor. Yakın zaman önce emlakçılara, oto galericilerine mesleki standartlar devlet tarafından kondu. Belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyenler, mesleğini icra edemiyorlar. Şimdi de kuyumculuk sektörümüz için yeni meslek kriterleri, iş yeri açma koşulları hazırlanıyor. Ticaret Bakanlığı yetkilileri, birkaç ay içinde çıkması beklenen yeni mesleki düzenlemeler, yönetmenliklerle ilgili sektörümüzün önde gelen yöneticileriyle görüşmelerini hızlandırdılar.

Ticaret Bakanlığı bürokratlarıyla yakın zaman önce görüşmeye katılan İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı; sektörümüzün gelişimine ve mesleki itibarının korunmasına katkı sağlayacak kuralların hepimize iyi bir gelecek sağlayacağını söyledi.

Özellikle perakende kuyumcuları için hayata geçecek yeni yönetmenlikte birçok kriterin sağlanmasının ardından, işletme izin belgesinin verileceğini vurgulayan Erhan Hoşhanlı; “Mevcut kuyumcu mağazaları için güvenlik ile ilgili standartlar öne çıkacak. Alarm ve kamera sistemleri mecburi bir hale gelecek. Yeni kuyumcu mağazası açacak olanlar için öncelikle mesleki bilgiler ölçümlenecek, adli sicil kontrolü yapılacak ve sabıkasının bulunmaması gerekecek. Mağazada demo ürün kullanımı sınırlandırılacak” diye konuştu.

İllerin potansiyeline göre kuyum mağazası sayısının belirlenmesi, belirli bir metrekarenin altında mağaza açılmaması gibi daha birçok detayın görüşüldüğünü belirten Başkan Hoşhanlı; “Bu, perakende kuyumcularına yönelik bir yasal düzenleme olarak görünse de toptancı, çantacı ve üretici kuyumcular da belirlenen yeni düzenlemelere uymakla yükümlü olacaklar. Tekrar altını çizmek istiyorum. Alınacak tüm önlemler ve yeni meslek kriterleri kuyumculuk mesleğinin itibarını korumaya odaklı olacaktır” dedi.

Resmi düzenlemeler yapılmadan önce bakanlığın sektör yetkilileriyle istişare etmesinin son derece önemli olduğunun altını çizen Erhan Hoşhanlı; açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dünya çapında en ön sıralarda konumlandığımız kuyum sektörü sürekli gelişiyor ve kendini yeniliyor. Dünya ile entegre çalışmaların çok yoğun yapıldığı sektörümüzde; işinin ehli kişilerin yeterlilik düzeylerinin tespit edilmesi ve herkesin kendi branşıyla ilgili mesleki standartlara uygun halde olduğunu belgelendirmek bir mecburiyet kazanıyor. Artık icra edilen meslekte; hangi seviyede olduğumuz, hangi konulara vakıf olduğumuz ve bunları ne ölçüde kullanabildiğimiz resmi belge ile tescillenecek”

Sanal fuar ve Join Box uygulaması çok başarılı “

İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı; İMMİB önderliğinde gerçekleşen www.turkishjewellery.org ortak E ticaret platformunu, sanal fuar girişimini ve J.Box (kuyumcuların ürünlerini online bir şekilde alıcılara, net bir görüntüyle sunabilmesine imkan tanıyan cihaz) uygulamasını son derece başarılı bulduğunu, E Ticaret alanında harcanan emeklerin karşılığının yakın zamanda alınacağına inandığını, bu alanda çaba gösteren tüm kurum ve kişilere sektör adına teşekkürlerini sunduğunu ifade etti.