SEKTÖR > “Sağlamoğlu Altın” 2025 yılının şakası yok demişti

“Sağlamoğlu Altın” 2025 yılının şakası yok demişti

İç piyasada yüksek altın fiyatları ile mücadele veren kuyumcular, ihracatta da bu sefer pek benzeri olmayan “Ons Enflasyonu” tabiri kullanılan bir durumla karşılaştılar. Hiç görülmemiş bir şekilde çok kısa süre içinde altının ons fiyatı dolar bazında %20’nin üstünde artışa geçti. Böyle bir duruma alışık olmayan yabancı tüketici de altın takı ile arasına ister istemez mesafe koydu. Zaten daralan ihracatımız için bir kötü haber daha yazmak zorunda kalıyoruz. Sağlamoğlu Altın firma yöneticileri yılın başında herkesi uyarmıştı ve 2025 yılında temkini, tedbiri elden bırakanların ağır bedel ödeyeceklerini yıla girmeden ifade etmişlerdi…

İstanbul Jewellery Show geride kalırken fuarın bıraktığı etkiler konuşuluyor. Özellikle Paskalya Bayramına denk gelen bir zamanlama ile fuar organizasyonu yapılmasının bedeli yabancı ziyaretçi sayısında çok sert düşüş olarak sektörümüze yansıdı. İç piyasada belirli oranlarda alımlar yüz güldürürken, zaten daralan ihracat İJS’den bir can suyu da alamadı.

Sağlamoğlu Altın’ın tecrübeli yöneticileri yine piyasadaki son durumla ilgili değerlendirmede bulundular. Meslek hayatlarında görmedikleri çok hızlı ons fiyat yukarı çıkışı olduğunu belirten firma yöneticileri; “1 ay içinde %20’nin üzerinde dolar bazlı artış yabancı tüketicinin hiç alışık olmadığı bir durum. Tabi ki altın takı, mücevher fiyatları yurtdışında da ciddi oranda artmış oluyor. Zaten makas ile ilgili büyük sıkıntı yaşayan ihracatçımız bir de ‘ons enflasyonu’ ile tanıştı. İJS’ye gelen özellikle Avrupalı, ABD’li ve Rus kuyumcuların sayısının çok azalması da yine olumsuzluklar deryasının tuzu biberi oldu” diye konuştular.

Kendileri gibi değerli maden ticareti yapan firmaların birçoğunun da İJS’ye bu yıl katılmamasını değerlendiren Sağlamoğlu Altın Yöneticileri; sözlerini şöyle noktaladılar:

“Sektörümüzün dev değerli maden firmaları fuarda yoktu. Zaten prestij için katıldıkları bir ortam olan fuarda onların olmamasını bir tasarruf tedbiri olarak görürsek, hepimizin bu konuda çok daha dikkatli adım atmamız gerektiğini görebiliriz. Değerli maden ticaretinde iniş ve çıkışların olduğu dönemleri severiz. Sürekli çıkış veya sürekli iniş olan bir ortamda maden ticaretinde durağanlık oluşur. Prensip olarak altın fiyatlarıyla dövizin iniş çıkışıyla ilgili yorum yapmamaya dikkat ediyoruz ama 5-6 ay önce 2025 yılıyla ilgili birkaç kez sektör mensuplarını uyarmıştık. Ne mevzuatlarda bir düzelme var ne de piyasada bir istikrar var. Bu şartlarda en iyisi mevcut durumu korumak. Dolar veya altın borçlanma yaparak bir girişimde bulunmak ise ateşle oynamak anlamı taşıyor.”