SEKTÖR > Kaya “Vefa Kelimesinin Sadece Semt Adı Olmadığını Bilen Patronlara Selam Olsun”

Kaya “Vefa Kelimesinin Sadece Semt Adı Olmadığını Bilen Patronlara Selam Olsun”

Ömer Kaya “Pandemiyi Bahane Ederek İlk Fırsatta Faturayı Çalışanına Kesen, Personelini İşten Çıkaran, Büyük Bir Vebalin Altına Girer. Sonra Kendisine İlahi Yerlerden Gelen Fatura Çok Daha Ağır Olur…”

Bütün sektörler açısından 2020 yılı oldukça zorlu geçti. Pandemi krizi büyük bir çoğunluğun ticari hayatında duraksamalara ve geri gidişlere sebebiyet verdi. Böylesi dönemlerde ne yazık ki birçok atölyeni ve firmanın tasarruf tedbirleri adı altında çalışanlarının işlerine son vermeyi tercih ettiğini üzülerek gözlemliyoruz. Çarşı kültürüyle büyüyen, kuyumculuk sektöründe klasik usta çırak ilişkisini yaşayan, Besay Kuyumculuk firma sahibi Ömer Kaya; ticari hayatta inişlerin çıkışların hatta en dibe vuruşların gayet doğal olduğunu, mühim olanın, zamanında ekip arkadaşları sayesinde büyük kazançlar elde eden patronların, zor günlerde de çalışanlarına sahip çıkması olduğunu ifade etti.

Hem iş hem sosyal hayatımızda zor günler geçirdiğimiz, çok sıkıntılı bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Bu dönemde düşen işlem hacimleri birçok firmamızı sıkıntıya soktu. İşsizliğin artışa geçtiği 2020 yılında, kuyumculuk sektörümüzde de çok sayıda işletmenin küçülme politikasını benimsediğini ve kadrosunu daralttığını gözlemliyoruz. Yıllardır aynı kadroyla yoluna devam eden ve ustanın çırağını yetiştirdiği, saygı ve sevginin ön planda olduğu Besay’da; firma sahibi Ömer Kaya; çalışma arkadaşlarına büyük değer veriyor. Tam bir takım ruhunun hayata geçtiği Besay’da iyi günde de kötü günde de birlik içinde hareket ediliyor.

Pandeminin etkisiyle kuyumculuk sektöründe işlem hacminin 2020 yılında ciddi anlamda düştüğünü ve bu düşüş ile panik yapan birçok firmanın ne yazık ki çalışanlarının bir kısmının işine son verme kolaycılığını tercih ettiğini kaydeden Ömer Kaya; “Halbuki bir işletmenin maliyet sıralamasında çalışanların maliyetleri 4’üncü 5’inci sıradadır. İyi gününde canım dediğimiz çalışanlarımıza en ufak rüzgarlı günde sırtımızı dönmek en kibar söylemiyle riyakarlık olacaktır. Eskiden bu konuda sektörümüz çok hassastı. Firmalarımız bir aile gibi çalışırdı. Emekçi kardeşlerimiz bir ay maaşlarını alamazsa, ailelerine bakamaz ve zor durumda kalırlar. Patronlar ise yıllar içinde kazandıklarının bir kısmını bu zor günlerde kullanabilirler. İlk fırsatta işçi çıkarmak vicdansızlık olacaktır” diye konuştu.

“Değişimi Görmeyen Değişimin Karşısında Aciz Kalır….”

Kaya; kuyumculuk sektöründeki büyük değişimlerin çalışma ortamlarındaki ilişkilere de negatif yansıdığını söyledi. Son dönemlerde çok sayıda atölyede ustanın kalfaya, kalfanın çırağa hem psikolojik hem de fiziki mobbing uyguladığını söyledi.

Günümüzün ustalarının, kendilerinin çırak olduğu dönemlerle bugünü aynı görme hatasına düştüğünü kaydeden Ömer Kaya; açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bugün sektörümüzde yetiştirmek için çırak bulmak gittikçe zorlaştı. Artık lise mezunu 18 yaşına gelmiş bir genç çalışma hayatına adım atıyor. Eskiden 10-11 yaşında çıraklar vardı. Bizim ustalarımız bizi iş anlamında çok yorarlardı ama aynı zamanda yetiştirirler ve bildiklerini bizimle paylaşırlardı. Hem çırağı hor görecek ona kötü davranacaksın hem de ona hiçbir şey öğretmeyeceksin. Buna ustalık denmez. Esasında birçok atölyede patron, ustaya sınırsız yetkiler veriyor ve işyerindeki hiçbir sorunla muhatap olmak istemiyor. Hatta patronlar ustaların arkasına sığınıyor ve iyi polis patron kötü polis usta yapılıyor. Hayatta herşey değişiyor. 30 sene önceki çıraklarla şimdiki genç çalışanlar aynı düşünce yapısına sahip değiller. Kendi öz evladına nasıl davranıyorsan, çırağına da öyle davranacaksın. Atalarımız boşuna söylememişler; “Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.”

Not: Fotoğraflarda 2015 ve 2020 Besay çalışanları görülüyor… 2020 çekiminde bazı Besay çalışanları izinde olduğu için fotoğrafta yer almadı… Firmanın kadrosu aynı bir şekilde çalışmalarına devam ediyor….