SEKTÖR > Artık Tüketicinin Büyük Bir Çoğunluğu İçin Bilezik Demek Şarnel Bilezik Demek

Artık Tüketicinin Büyük Bir Çoğunluğu İçin Bilezik Demek Şarnel Bilezik Demek

Artık altının kırdığı rekorları takip etmekte biz bile zorlanıyoruz. Gramı 500 TL’ye merdiven dayayan altın; birçok takısever için daha zor ulaşılıyor bir hale geliyor. Bu dönemde hafif takılara olan talep en üst seviyede yer alıyor. Kuyumcuların olmazsa olmazı bileziklerde en hafif halleriyle vitrinleri süslüyorlar. Hafif bilezik denince de şarnel bilezikler aklımıza geliyor. Klasik tek bileziğe göre aynı görünüme sahip olan ama aynı zamanda %30’a varan oranda daha hafif olan şarnel, artık kuyumcuların bilezik sergilerinde %80- %90 oranında yer kaplıyor. Bundan 5-6 sene önce vitrinlerin %10’unu ancak kaplamayan şarnel; aldı başını gitti.

Sektörümüzün önde gelen 22 ayar bilezik üreticilerinden Sedat Yüksel Kuyumculuk; yükselen altın fiyatlarının etkisiyle, hafifliğiyle ön plana çıkan şarnel bileziklerine vitrininin çok büyük bölümünde yer ayırıyor. Aşırı değer kazanan altın ile birlikte, kuyumcunun en çok sattığı bilezik takı gruplarında ciddi düşüşler gözden kaçmıyor. Perakende kuyumcusu, üreticiden hep daha hafif ürün talebinde bulunuyor. Görünümüne göre terazide oldukça hafif gelen şarnel bilezik, artık bir can simidi haline geldi.

Yakın tarihe kadar şarnel bileziğin tel bilezikler karşısında üvey evlat muamelesi gördüğünü ve kuyumcu vitrinlerinde tek tük bulduğunu kaydeden Sedat Yüksel Kuyumculuk firma sahibi Sedat Yüksel; “Bugün sırf bizim markamızın toplam ürünlerinin %80’den fazlasını şarnel oluşturuyor. Bu yaz mevsiminde en çok satılan modellerimizin şarnel olması bir tesadüf değil, şartların getirdiği doğal bir durum” dedi.

Şarnel bileziğin üretiminin normal bilezik üretimine göre daha zahmetli ve vakit alıcı olduğunu kaydeden Sedat Yüksel; “Bu zahmetin karşılığında müşterimizden daha fazla işçilik ücreti talep edemiyoruz. Ama böylelikle müşterimizin talebine hayır dememiş oluyor ve müşteri memnuniyeti elde ediyoruz. Bugün bırakın gramı, santimin bile piyasada hesabı yapılıyor. Ayrıca Şarnelin oval yapısı nedeniyle bileklerde daha ergonomik kullanıldığını ve tüketicinin bu nedenden ötürü de şarneli sevdiğini biliyoruz. Tabi ki şarnel, daha hafif olması nedeniyle daha dikkatli kullanılması gereken bir ürün” diye konuştu.

Yüksel; son dönemde sade modele sahip bileziklerin fantezi bileziklerin büyük ölçüde önüne geçtiğini, sade bilezikler ile fantezi bilezik modelleri arasında işçilik farkının olmamasına karşın, vatandaşın ısrarla sade bileziklere yönelmeye devam ettiğini dile getirdi.