SEKTÖR > Mesleki Yeterlilik Belgesi… Sektörümüzün Gelişim Göstergesi

Mesleki Yeterlilik Belgesi… Sektörümüzün Gelişim Göstergesi

Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde meslek standartların ortaya konması ve mesleki yeterliliği belgelendirme, konusunda yapılan çalışmalar artık son aşamaya geldi. Ticaret Bakanlığının hazırladığı ve perakende kuyumcularını kapsayan yeni yönetmenlikte, Mesleki Yeterlilik Belgesi öne çıkıyor. Yakın zaman içinde Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayan kişiler kuyumcu mağazası işletemeyecek. Bu konuda yıllardır çalışma içinde olan ve mesleki eğitim ile ilgili birçok projeye maddi manevi destek sunan İTO Kuyumculuk Komitesi; yaşanan gelişmelerden ve sürecin hızlanmasından memnun….

Ülkemiz her alanda büyük bir gelişme gösteriyor. Geçmişe dönüp baktığımızda, günümüzde daha çok eğitimli ve işini ileri teknoloji eşliğinde yapan genç beyinlerin birçok farklı sektörde daha fazla rol aldıklarını gözlemliyoruz. Ülkemiz; aynı zamanda nüfusa göre Dünyanın en çok kuyumcu mağazasına sahip olma özelliğine sahip. Her ilimizde onlarca, yüzlerce kuyumcu mesleğini icra ediyor. Büyük şehirlerimizde binleri aşan kuyumcu mağazası bulunuyor. Ticaret Bakanlığı hazırladığı yeni yönetmenlikle, kuyumculuk mesleğini icra edecek olan kişilerde çeşitli kriterlerin yerine getirilmesini talep ediyor. Belirlenen kurallara uymayan kişiler kuyumcu mağazası açamayacak.

Bu kurallar içinde özellikle Mesleki Yeterlilik Belgesi öne çıkıyor. Bu önemli konuyla ilgili uzun süredir yoğun emek harcayan İTO Kuyumculuk Komitesi; Başkan Erhan Hoşhanlı eşliğinde çalışmalara devam ediyor. Ticaret Bakanlığının yeni yönetmenliği ile bu alanda çalışmaların son aşamaya geldiğini ve yakında kuyumculara yönelik eğitimlerin başlayacağını söyledi.

Kuyumculuk mesleğini 3 yıldan fazla süredir yapan kişilerin Mesleki Eğitim Belgesine otomatik olarak sahip olacağını diğer kişilerin ise Meslek Liseleri, Meslek Yüksekokulları, sektörün açmış olduğu kurslar da eğitim alarak Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav Merkezinde imtihana gireceklerini kaydeden Erhan Hoşhanlı; “Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerimize devam ediyoruz. Binlerce meslektaşımızı etkileyecek olan yeni düzenleme öncesi, bakanlığın sektör temsilcileriyle iletişime geçmesi çok yerinde olmuştur. Yapılan karşılıklı istişareler neticesinde kuyum mağazası açarken istenen teminat kaldırılmıştır. Karşılıklı etkin iletişim ile sektörümüzün menfaatine olacak her adımın yanında olacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.

M2 Sınırlamasında Esneklik Geliyor….

Belirli m2 zorunluluğunun yeni yönetmenlikte esnetilerek uygulanacağını belirten Hoşhanlı; “Tarihi kimliğe sahip çarşılarda, hanlarda mağaza ile ilgili m2 zorunluluğu olmayacak. Mevcut kuyumcuların durumunu değiştirmeyecek. Ancak yeni açılacak olan cadde kuyumcularıyla ilgili 20 m2 zorunluluğu olacak” dedi.

İstanbul Jewellery Show Yapılacak Mı ?

En son 2019 yılının Ekim ayında yapılan İJS; biz bu yazıyı kaleme aldığımızda Mayıs ayının son haftasında yapılacak olarak takvimlerde yer alıyordu. İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı; vaka sayılarının hızla artığı bir dönemde fuarın yapılmasının çok kolay olmayacağını, düzenlenen online fuarların belirli ölçüde yeni alıcılarla satıcıları buluşturduğunu, vaka sayılarında önemli bir gerileme olursa Mayıs ayında düzenlenmesi planlanan fuarın, kapılarını açabileceğini tahmin ettiğini dile getirdi.