SEKTÖR > Dubai olma hayali yeni düzenlemelerle tam hayal haline geliyor

Dubai olma hayali yeni düzenlemelerle tam hayal haline geliyor

ÜMİT EREN “Dahilde işlem rejiminde yapılan değişiklikler, kuyumculuk sektöründe elde ettiğimiz uluslararası başarıları ortadan kaldırabilir.”

Sektörümüze yönelik son dönemde ardı ardına yeni düzenlemeler geliyor. Bu düzenlemeler yapılırken sektörün ileri gelenlerine, sektör temsilcilerine ve sektörün sivil toplum kuruluş yöneticilerine danışılmaması her zaman eleştiri konusu oluyor. Son olarak dahili işlem rejiminde yapılan değişiklikler; ihracat yapan firmalarımızı zora soktu. Bu konuyla ilgili olarak Eren Has Group Yönetim Kurulu Üyesi, EHG Kuyumcukent Yöneticisi Ümit Eren; açıklamalarda bulundu.

Şubat ayında yayınlanan genelge ile dahili işlem rejiminde değişim gerçekleştirildi. Ülkemize Dünyanın her noktasından hurda altın, külçe altın gelmesinin önünü kapayacak yeni düzenlemeler, sektörümüz açısından elde edilen avantajların kaybı anlamı taşıyor.

Eren Has Group Yöneticisi Ümit Eren; yeni mevzuat ile yıllardır tıkır tıkır işleyen dahili işlem rejiminin ortadan kaldırıldığını, yeni mevzuat ile sektörün ihracat kanadının adeta kırıldığını söyledi.

Özellikle Ortadoğu ağırlıklı çalışan firmalar için yeni düzenlemelerin büyük handikaplar doğurduğunun altını çizen Ümit Eren; “Son dönemde ülkemize giren altın miktarında önemli düşüşler var. Altının azalması fiyatlarda birkaç puan artış anlamı taşıyor bu da üreticimize olumsuz yansıyor. Üretici için yurtdışından gelen dahili altın büyük önem taşıyor. Mutlaka Ankara’ya detaylı bilgi verilmeli ve yeni düzenleme ivedi bir şekilde değiştirilmelidir. Firmalarımız gümrükten altın çekemiyorlar. Altın olmazsa binlerce üretici ne üretecek ? “ diye konuştu.

Ülke kuyumculuğunun Dubai olmak gibi yıllardır kıymetli bir hayali bu uygulama ile ortadan kalkmaktadır diyen Ümit Eren; “Birkaç firmanın yapacağı yanlışların önüne geçmek için koca bir sektörün işleyen çarkına çomak sokmak hepimize zarar verir” dedi.