SEKTÖR > Hamit Genç “Pandeminin Etkisi Geçince Kuyum İhracatında Patlama Bekliyoruz”

Hamit Genç “Pandeminin Etkisi Geçince Kuyum İhracatında Patlama Bekliyoruz”

Yılın son dönemine giriş yapıyoruz. Kuyum ihracatında bu yıl en dip seviyeleri gördük. Pandeminin etkisiyle, ihracatta çok önemli pazarımız olan Arap Yarımadası’ndaki kayıplarımız en üst seviyede gerçekleşti. Bu durum daha ne kadar gidecek? Türk Arap ilişkilerinde yaşanan gerilim ihracata ne ölçüde yansıyacak? Bu sorunların yanıtlarını Prestij Gümrük Müşavirliği firma sahibi Hamit Genç yanıtladı….

İMMİB’in açıkladığı rakamlar bize 2020 yılında ihracat kaybımızın %50’den fazla olduğunu söylüyor. Ülkemizin ihracat alanında lokomotifi olan kuyumculuk sektörünün pandeminin etkisiyle yaşadığı kayıplar aynı zamanda ülkemize de döviz girdisinin azalması anlamına geliyor. İhracat ve ithalat alanında yıllardır sektörümüzün önde gelen firmalarına hizmet sunan Prestij Gümrük Müşavirlik firma sahibi Gümrük Müşaviri Hamit Genç; sektörümüzü pandeminin etkisinin azalmasıyla güzel günlerin bekleyeceğini müjdeliyor.

Arap Yarımadası’nda kuyumcuların vitrinlerinde bile mal kalmadığının kendilerine ulaştığını, pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte tekrar Türk takısının Dünya kuyumcularının vitrinlerinde yer alacağını belirten Hamit Genç; “Güzel günler bizi bekliyor. Bu sıkıntılı dönem bitecek. Özellikle Irak ve Dubai’de kuyumcuların, toptancıların altın takı stokları neredeyse bitme durumuna gelmiş. Arap ülkeleriyle yaşadığımız siyasi gerginliğin uzun süreli olacağı tahmin etmiyorum. 2021 yılında, aşının da bulunmasıyla kayıplarımızı kısa sürede telafi edeceğiz” diye konuştu.

Pandeminin en çok ihracat alanında Ortadoğu pazarına negatif etkisi olduğunu hatırlatan Hamit Genç, “Bu yaşanan olaydan bir başka ders daha çıkarmalıyız. Kuyum ihracatında farklı pazarlara yönelmek, riskleri farklı coğrafyalara dağıtmak büyük önem taşıyor. Bazen bir musibet bin nasihatten daha iyi oluyor” dedi.