SEKTÖR > “Alex Makine” 2023 yılında dejavu yaşadı

“Alex Makine” 2023 yılında dejavu yaşadı

Kuyumculuk sektörü açısından oldukça zorlu geçen 2023 yılına veda etmeye hazırlanıyoruz. Kuyum üreticisinin adeta sağ kolu olan Alex Makine; 2023 yılında iç ve dış piyasada yaşanan tüm olumsuzluklara karşın işlem hacminde 2022 yılının rakamlarının gerisine düşmedi. Alex 2023 yıl sonunda adeta dejavu ( daha önce yaşanan bir olayı tekrar yaşıyormuş gibi hissetmek) yaşadı.

Kuyum üreticisinin hayatına her yıl yenilikler katan yılların markası Alex Makine; 2023 yılında oldukça verimli geçen 2022 yılının rakamlarını yakalama başarısı gösterdi. Yurtiçinde kuyum üretiminin altın fiyat farklılığıyla birlikte ciddi bir şekilde düşerken, Alex; oluşan boşluğu ihracat çalışmalarıyla telafi etti.

Alex Makine Genel Müdürü Ümit Çağlar; Şubat ayında yaşanan Büyük Kahramanmaraş deprem felaketinin kuyumculuk sektörüne önemli bir darbe vurduğunu, özellikle üretim alanında atağa kalkan Maraşlı kuyum üreticisinin sarf malzeme, makine taleplerinin bir anda sıfıra indiğini söyledi.

Kahramanmaraşlı kuyumcuların depremde zarar gören Alex kaşeli makinelerine ücretsiz bakım, onarım servisi gerçekleştirdiklerini belirten Ümit Çağlar; “Bir daha böyle bir olayın olmamasını diliyoruz. Elimizden geldiğince bölge esnafına yardımcı olduk. Altınşehir Kuyum Üretim Kompleksi, tekrar faaliyete geçince Maraşlı kuyumcuların yine teknik cihazlara yatırım yapacağını düşünüyoruz” dedi.

Her geçen yıl yurtdışında kuyum üretiminin arttığını, her geçen yıl ihracatlarının yükseldiğini vurgulayan Çağlar; “Toplam ciromuzun %60’ını ihracat çalışmalarımız oluşturmaya başladı. %35 seviyesinden iki yıl içinde %60 seviyesine çıkmamız bizi mutlu ediyor. Kuyumculuk sektöründe Dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin kuyum üretim sanayisinde yükselmesini olumlu bir gelişme olarak görmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İthal ettikleri lazer makinelerinin, kendi ürettikleri kaplama ve yıkama cihazlarının, altın banyo ve rodyum banyo solüsyonlarının, mum kazanlarının, 3D MIICRAFT’ın yeni modelleme makinesinin ve ekonomik lazer kaynak makinesi Dado’nun yılın en çok satılan ürün gruplarını oluşturduğunu sözlerine ekleyen Ümit Çağlar; 2024 yılından beklentilerinin olumlu olduğunu dile getirdi.