SEKTÖR > Bu sefer kriz mücevhere az da olsa dokundu

Bu sefer kriz mücevhere az da olsa dokundu

Piyasanın en zorlu koşullarında dahi mücevher satışları her zaman belirli bir rakamı yakalıyordu. Bu yıl işler değişti. Özellikle yükselen döviz fiyatları mücevherin ulaşılabirliğini negatif etkiledi. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik daralma da bu sefer lüksü teğet geçmedi. Ülkemizin önde gelen değerli taş ofislerinden Elit Diamond firma sahibi Can Tosun; mücevher satışlarının yıl içinde inişli çıkışlı bir grafik oluşturduğunu, adet bazında mücevherde satışların azalmasını pahalı mücevher satışlarının dengelediğini ifade etti.

‘Krizler lüks tüketimi etkilemez’ savı bu yıl biraz değişti. Daha önce 2001 ve 2008, 2015 krizlerinde, pandemi dönemlerinde lüks tüketim ürünlerinin satış performanslarında düşüş yaşanmamış hatta artış olmuştu. Bu yıl ise Rusya & Ukrayna savaşı, yükselen döviz fiyatları, İsrail & Filistin savaşı, ülke genelinde hayat pahalılığı, Şubat ayında yaşanan büyük Kahramanmaraş depremi mücevher satışlarında kan kaybı olmasına yol açtı.

Birçok değerli markanın çıplak taş ihtiyacını gideren ve geniş ürün çeşitliliğiyle sürekli tercih edilen Elit Diamond firma sahibi, Değerli Taş Eksperi Can Tosun; 2023 yılında insanların psikolojilerinin birçok etken ile birlikte bozulduğunu, ekonomik açıdan olmasa da mutluluk katsayısı azalan insanların mücevher alışverişlerine biraz mesafe koyduğunu, yılın inişli çıkışlı bir seyir izlediğini söyledi.

Türkiye’den yurtdışına önemli oranda mücevher ihracatının yapılmadığını hatırlatan Can Tosun; “Yurtiçinde yaşanacak bir daralmayı yurtdışı Pazar ile telafi etmemiz mümkün değil. Türkiye’de taş kesim üzerine atölyeler ve küçük bir sanayi oluşmadan buradan Dünyanın çok sayıda ülkesine yüklü miktarda ihracat yapmamız pek mümkün görünmüyor” dedi.

Meslek hayatında görmediği oranda 1 karat ve üzerinde rapaport fiyatlarında %25-%30 oranında gerileme olduğunu, firmalarının zarar etmek pahasına da olsa mevcut stoklarındaki taşları güncel fiyatlar eşliğinde aşağı çektiklerini hatırlatan Can Tosun; sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yılbaşı öncesi tekrar hatırlatmak istiyorum. Hem kuyumcu hem de son tüketici; bu büyük fiyat düşüşlerinden yararlanmalılar. CVD taşların Dünya çapında hızla yükselişi devam ediyor ve bu durum doğal pırlanta fiyatlarını aşağıya çekiyor. Artık yüksek karatlı mücevher almak birçok kişinin hayali olmaktan çıkıyor hedefi haline geliyor. 2024 yılı ile ilgili çok fazla tahminde bulunmak istemiyorum. Hep beraber yaşayıp göreceğiz. Elit Diamond; yıllardır sürdürdüğü istikrarlı değerli taş ticaretine yine titizlikle devam edecektir. Tüm dostlarımızın yeni yılını kutluyorum.”