SEKTÖR > Kuyumcular hassas terazi seçiminde gereken hassasiyeti gösteriyor mu?

Kuyumcular hassas terazi seçiminde gereken hassasiyeti gösteriyor mu?

Altın fiyatları rekordan rekora koşuyor. Biz bu satırları yazarken altının gramı 735 TL civarında seyir ediyordu. Bu da şu anlama geliyor santimi 7 TL 10 santimi 73 TL; böyle olunca hassas terazilerdeki sonuçlar çok ciddi hesaplarda sapmalara yol açabiliyor ve alım satımda, atölyede üretimde ay bazında ortaya farklı rakamlar çıkabiliyor. Ülkemize; Dünyaca ünlü hassas terazi markalarının ana bayiliğini yapan ve bu alanda yetkin teknik servis hizmeti sunan AS Elektronik; kuyumcularımızın hassas terazi seçimi, bakımı ve kullanımında gereken hassasiyeti göstermediklerine dikkat çekiyor ve şu önerilerde bulunuyorlar….

Yaklaşık 4 gramı bir asgari ücrete denk gelen altın; ülkemizde döviz fiyatlarına bağlı olarak son iki ay içinde çok ciddi yükseliş gösterdi. Artık kuyumcular ve halkımız bırakın bir gramı, altının bir santimini bile çok dikkatli bir şekilde tartmak ve hesaplamak durumundalar. İşte tam bu aşamada hassas terazilerin sektörümüzdeki önemi ortaya çıkıyor. Yüksek kaliteli hassas terazi markalarını kuyumcularımızın kullanımına sunan deneyimli markamız AS Elektronik yöneticisi Oğuzhan Saatçı; hassas terazilerin yeni nesil ile birlikte çok akıllı hale geldiğini ve kendi kalibrasyonunu 30 saniye içinde yapan, yeni teknolojiye sahip hassas terazilerin güvenli ticaretin vazgeçilmezi haline geldiğini ifade ediyor.

2 yılda bir tüm hassas terazilerin muayenesinin yapılması gerektiğinin altını çizen Oğuzhan Saatçı; “Zamanında yapılmayan hassas terazi muayenelerinin cezası 4000 TL’yi buluyor. Hassas terazilerin zaman zaman kalibrasyonunun yapılması gerekiyor. En ufak bir hataya yol açmamak için artık yeni nesil teraziler kendi kalibrasyonunu yapan bir teknik ile kullanıma sunuluyor. Kullanım amacına uygun seçilmeyen ve alırken tasarruf yapmak gibi bir yanılsama ile en uygun fiyatlı olan teraziyi alalım düşüncesi, çok daha pahalıya patlayan sonuçlar doğurur” diye konuştu.

Bazı kuyumcuların atölyelerinde santimi algılamayan teraziler kullandıklarını ve bu terazilere hassas terazi demenin mümkün olmadığının altını çizen Saatçı; açıklamasına şöyle devam ediyor:

“Kuyumculuk mesleğinde en ufak santimler bile büyük önem taşıyor. İşçilikler biliyorsunuz milyem hesabıyla gerçekleşiyor. Bu kadar titiz hesaplamalar yapan kuyumcu dostlarımızın bazıları ne yazık ki terazi seçiminde bilinçli hareket etmiyorlar. Ucuz terazi alırken kazandım zannediyorlar ama kullanırken hep kayıpta oluyorlar. Günümüz hassas terazilerin en detaylı ölçümler yapmak için programlanmış bir teknolojiye sahipler. Terazinin bulunduğu ortamın temizlenmesi ve tekrar terazinin aynı yerine konması bile sil baştan bir ayar ister. Yeni nesil terazilerin hemen hepsi otomatik kalibrasyon yapıyor ve kullanıcı dostu kimlikleriyle öne çıkıyorlar. Kuyumcu dostumuzun en önemli demirbaşı olan hassas terazi seçimlerinde bir bilene danışsınlar ve detaylı araştırma yaptıktan sonra alıma geçsinler.”