SEKTÖR > İstanbul Jewellery Show bu şartlar altında İstenmeyen Jewellery Show oluyor..

İstanbul Jewellery Show bu şartlar altında İstenmeyen Jewellery Show oluyor..

Akif Sarıyer “Bu yıl fuar açılışında kurdele kesimini makas yerine bıçakla yapsınlar. Sektörde işlerin bir anda bıçak gibi kesildiğini hiciv yoluyla anlatsınlar. İzahı olmayan durumun mizahı olur.”

İstanbul Jewellery Show 55’inci kez kapısını aralamaya hazırlanıyor. Fuar ilk kez Nisan ayında sektör temsilcileriyle buluşacak. Altın ithalatına getirilen kota neticesinde ortaya çıkan büyük fiyat farklılığı fuarın etkin gücünü ortadan kaldıracak gibi görünüyor. Bu fiyat farkı eşliğinde ihracat yapmak deveye hendek atlatmaktan daha zor olacak.

Yukarıda okudunuz sözler Aktif Kıymetli Madenler firma sahibi Akif Sarıyer’e ait. Deneyimli kuyumcu Akif Sarıyer; tüm zamanların en etkisiz İJS’nin gerçekleştirilmesinden ciddi endişe duyuyor. Tecrübeli kuyumcu bu yıl fuar açılışında kurdele kesiminde makas yerine bıçak kullanılmasını ve böylelikle kuyumculuk sektöründe işlerin bıçak gibi kesildiğinin karikatürize edilerek anlatılmasını öneriyor.

Akif Sarıyer; “Ankara ile aylardır yapılan iletişimlerde ha bugün ha yarın sorunlar çözülecek diyerek 12 ayı sektörümüz, makas eşliğinde geride bıraktı. İşler en dip seviyeye indi. İhracat durma noktasına geldi ama mevcut sorun kapı gibi karşımızda duruyor. Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın demeyenlerden biri olarak sektörümüzün içler acısı halinin fuarda ortaya çıkmasından endişe duyuyoruz. Bu sene İJS; hayalet bir fuara dönüşebilir düşüncesindeyim” diye konuştu.

“Hiç kimsenin önünü göremediğini, sorunun çözümü ile ilgili somut adımların atılmadığını ve artık insanların küçülmeye gitmeye, bazı kuyumcuların yurtdışında üretim yapmak için harekete geçtiğini üzülerek görüyoruz” diyen Sarıyer; açıklamasına şöyle devam etti:

“İlk kez meslek hayatımda piyasanın kokusunu alamıyoruz ve yakın gelecek ile ilgili tahminde bulunamıyoruz. Tek bildiğimiz bu şartlar altında Türkiye kuyumculuk sektöründe devler liginden hızla amatör lige düşmeye aday bir konuma gelmiştir. Kayıt dışı ülkeye altın girişi hızla artıyor. Gün geçmiyor ki sınırlarımızdan kaçak yolla ülkeye kilolarca külçe altın girişi yapılmasın. Yakalananları biz görüyoruz bir de yakalanmayan kaçak girişler var. Allah sonumuzu hayır etsin.”