SEKTÖR > “Fuarlardan hiç ayrılmam derken kavuşmak hayal mi oluyor”

“Fuarlardan hiç ayrılmam derken kavuşmak hayal mi oluyor”

Sinan Araç “Firmalar; fuarlar bir daha düzenlenmeyecek gibi planlar yapmalı. Uzaktan ticaret için gerekli alt yapıyı ve bu alanda tecrübeli kadroyu oluşturmalı…”

Pandemi geldiğinden buyana bir yıldan fazla bir süredir uluslararası kuyumculuk fuarları düzenlenmiyor. En son İstanbul Jewellery Show 2019 Ekim ayında kapısını aralamıştı. Yaklaşık 1.5 yıldır İstanbul’da fuar düzenlenmiyor. Bundan sonra fuarların ne zaman düzenleneceği de belirsizliğini koruyor. Mart ayında düzenlenmesi planlanan İtalya fuarı online düzenlenecek. Mayıs ayında düzenlenmesi planlanan İJS’nin ise düzenlenip düzenlenmeyeceği henüz netleşmedi.

Uluslararası fuarlara yıllardır katılan ve markası Özcan Gümüş ile başarılı fuar performansları ortaya koyan Genel Müdürü Sinan Araç, fuarların olmamasını özellikle alıcılar açısından büyük bir kayıp olarak nitelendiriyor.

Birçok alıcının Hongkong, İtalya ve İstanbul fuarlarına katılarak yıl içinde satışını yapacağı ürünleri tespit ettiğini ve 3, 4 fuar ziyaretiyle yılın planlamasını kolaylıkla yaptığını hatırlatan Sinan Araç; “Fuarlar olmayınca bu imkanı kaybeden alıcılar, ülkeler arasında yolculukta yapamıyor. Üretici ve satıcı için de aynı durum geçerli. Bizlerde yeni alıcılarla tanışamıyoruz. Uzun zamandır İstanbul Jewellery Show’a katılmıyorduk. Fuarın yokluğuna en kolay biz alıştık” diye konuştu.

Fuarların olmamasını E ticaret ile telafi etmek için hem sektör kurumlarının hem de firmaların yoğun bir mesai harcaması gerektiğinin altını çizen Araç; açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Markamız Özcan Gümüş; pandemi döneminden 6 ay önce E İhracat sitesini kurmuş ve çalışmalarına başlamıştı. Şu anda E ihracat çalışmalarımızın katkısı ile pandemi öncesi yaptığımız ihracatın %60’ını tekrar geri kazandık. 7 kişilik bir ekibimiz E ticaret sitemiz ile ilgileniyor. Bu konuda hem firmalarımızın hem de sektör kuruluşlarımızın ayrı ayrı çalışmalar içinde bulunması büyük önem teşkil ediyor. Bugün Covid 19 bitse yarın başka bir salgının olmayacağının garantisi yok. Artık E ticaret, bir alternatif değil mecburiyet haline gelmiştir.”