SEKTÖR > Gram altın üretiminde devletin ‘Sıfır Tolerans’ yaklaşımı başlıyor

Gram altın üretiminde devletin ‘Sıfır Tolerans’ yaklaşımı başlıyor

Erdem Aşık “Gram altın ile ilgili açıklanan yeni mevzuatın tüketiciyi korumaya yönelik olduğunu görüyoruz. 1 gramın altında gram altın üretilmemesi Dünya standartlarına ülkemizin uymaya çalıştığının da bir göstergesidir.”

Hazine ve Maliye Bakanlığının kararıyla artık ülkemizde 1 gramdan daha düşük gram altın üretimi yapılamayacak. 23 Şubat’ta çıkan Tebliğ ile gram altın sadece altın rafinerileri tarafından üretilebiliyor ve 24 ayarın altında gram altın üretimini de yasaklıyor. Bu önemli gelişme ile ilgili olarak İsgold Altın Rafineri A.Ş Genel Müdürü Erdem Aşık’a sorularımızı yönelttik.

Öncelikle neden devletin böyle bir kararı oldu? Yarım gram altın hatta 0,25 gram altın oldukça popülerdi. Ne oldu da aniden böyle bir karar alındı?

Devletin gram altın üretimiyle ilgili düzenlemeleri konusunda mevcut Rafinerilerin de görüşleri birçok yapılan toplantılarda alınıyordu. Artık gram altın üretimi için sıfır tolerans uygulanacak. Bu şu demek; tartıya koyduğunuz zaman hassas terazide bile 1 gramın aşağıda bir değerin gelmesi kabul edilemeyecek. Devlet 1 gramın altındaki altınlarda bu tip oynamaların daha fazla olduğunu tespit etmiş olmalı ki 1 gramı en alt üretim gramajı olarak kabul etti. Ayrıca Dünyanın her yerinde 1 gramın altında altın üretimi yok. Bu alınan karar ile Dünya standartlarına da uyum sağlayacağız ama esas olarak tüketicinin hakları korunmuş olacak.

Düzenlemenin içeriğinde başka neler var?

Bundan böyle 24 ayarın altında gram altın üretimi yapılamayacak. 23 Şubat’ta çıkan Tebliğ ile sadece altın rafineri firmaları gram altın üretecek. Başka yerlerde üretilen altın olur ve tespit edilirse, hapis cezasına kadar çok ağır cezalar uygulanacak. Netice itibariyle 1 gramı 1600 TL civarında bir değere tekamül eden bir emtiadan bahsediyoruz. Gram altın nedeniyle vatandaşın mağdur olmaması devletimizin ve bizim gibi firmaların birinci önceliği olmalıdır. Bu düzenlemenin uzun vadede hepimize yararı olacaktır. Bu mevzuatın ana hedefi; ayarı ve gramı düşük olan gram altınların olmasının önüne geçilmesidir.

Gram altın üretimini sadece altın rafineri firmaları mı yapacak?

Evet zaten çıkan tebliğ ile sadece lisansı olan Altın Rafineri firmaları üretim yapacak. Şu an itibariyle İSGOLD Altın Rafineri A.Ş dahil olmak üzere 7 firmamız var. Altın rafinerilerinin ürettiği gram altınlarda çok sıkı denetlenecek. Denetimi Darphane yapacak ve Herhangi bir eksiklik anında hem ceza hem de rafinerinin lisansının iptaline kadar gidebilecek büyük cezalar uygulanabilecek. Gram altın üretiminde merdiven altı üretim bitiyor diyebiliriz.