Akif Sarıyer “Kuyumculuk sektörü “Fatura ödeme merkezi” haline geldi”
Bir fuar dönemini daha geride bıraktık İstanbul Jewellery Show Ekim ayağı katılımcıların büyük bir çoğunluğu tarafından hayal kırıklığına sebebiyet verdi. İhracat yapan firmalarımız altın fiyat farklılığı, İsrail İran savaş gerginliği nedeniyle kalkmayan uçaklar, global gelişmelerden ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkileniyor. Bir de bunların üstüne son yılların en az ziyaretçisinin geldiği İstanbul fuarı da eklenince sektörün tadı iyice kaçtı. Ayrıca son dönemdeki mali denetimlerin kuyumcular üzerinde çok ciddi bir şekilde arttırılması da bu sefer iç piyasada da bir durgunluğa yol açıyor. Aktif Kıymetli Madenler firma sahibi Akif Sarıyer; Pandemiden buyana kuyumculuk sektörüyle ilgili alınan kararlarda sektörümüz için hep problem ve sıkıntı olduğunu, Her yıl milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayan bir sektörün çok hızlı bir şekilde kan kaybettiğini, sektöre adeta fatura ödetildiğini söyledi.
Altın fiyat farklılığının yarattığı sorunları sektörümüzün en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. İJS son yılların en verimsiz fuarı olarak kayıtlara geçti. Fuara katılan çok sayıda firmalarla yaptığımız görüşmelerde ziyaretçi sayısının çok az olduğu, böylesi yüksek altın fiyat farklılığı ile yurtdışına satış yapmanın nerdeyse imkansız hale geldiğini söylediler.
er dönem sektörün sorunlarıyla ilgili net açıklamalar yapan Aktif Kıymetli Madenler firma sahibi Akif Sarıyer; sektörümüzün kendini Ankara’ya anlatma konusunda çok ciddi zaaflarının olduğunu, birkaç kuyumcunun mevzuatlara uygun yapmadıkları ticaretin kuyumcuların hepsine ithaf edildiğini ve mesleğin prestijinin büyük zarar gördüğünü söyledi.
Sektörümüzle ilgili alınan kararların hiçbir artı getirisi olmadığının altını çizen Akif Sarıyer; “Bu uygulamalar resmen ayağımıza kurşun sıkmakla eş bir durum ortaya çıkarıyor. Hakikaten ne Devlet ne de sektörümüz açısından kazançlı bir durum yok. Bilerek zarar verilmek istense ancak bu kadar zarar verilebilir” dedi.
Altın takı ithalatında artış sürpriz olmayacaktır…
Akif Sarıyer; artık ülkemizde artan üretim maliyetleri, yüksek altın fiyat farklılığı nedeniyle yapılamayan altın takı ihracatlarıyla birlikte yeni bir tehlikenin daha gündeme geldiğini ifade etti.
Önümüzdeki süreçte ithal altın takıların ülkemizde daha çok yer alacağını, yakın zamana kadar büyük altın ihracatı yapan Türkiye’nin altın takı ithal eden bir ülke konumuna gerilemesinden büyük endişe duyduğunu sözlerine ekleyen Sarıyer; “Biz birkaç yıl önce İstanbul’un kuyumculuk sektöründe Dubai’nin önüne geçebileceğini konuşuyorduk ve devletin kuyumculara çok önemli teşvikleriyle motive oluyorduk. Resmen 360 derece dönüş yaşadık. Artık hızla kuyum üreticilerimiz yurtdışında atölye kuruyor veya şirket evlilikleri yapıyorlar. Nerden nereye geldik” değerlendirmesiyle açıklamasını noktaladı.