SEKTÖR > Bakiye Artık Mazide Kalsın

Bakiye Artık Mazide Kalsın

Turan Keser “Rekor kıran altın fiyatları bakiyeli çalışmadan kurtulmak isteyenlere fırsat sunuyor”

Şu an için sektörümüzün önemli sorunlarından biri olan bakiyeli çalışma sistemi, özellikle altın fiyatlarının tavan yaptığı dönemlerde daha da dikkat çekiyor. Altın borcu olanların TL bazında ciddi sıkıntılar yaşadığını gözlemliyoruz. Birçok firmamız; bakiyeli çalışmadan uzaklaşmanın derdindeler. Bakiyeli çalışmaya şimdi son vermeyeceksek ne zaman?

Bakiyeli çalışmayı yıllar önce terk eden Balaban Kuyumculuk; bu hassas konunun önemine tekrar vurgu yapıyor. Sektörümüzün tecrübeli ismi; Balaban Kuyumculuk firma sahibi Turan Keser; altın fiyatlarının yükseldiği dönemde borcunu ödemeyen kişilerin sayısının arttığını ayrıca bu süreçte, “Altın vuruş” olarak tabir edilen, altınlar ve borçlarla sırra kadem basma olaylarının da sık görüldüğünü söyledi.

Balaban Kuyumculuğun peşin çalışmaya geçiş sürecinde avantajlı peşin alım fiyatları uyguladığını ve yavaş yavaş birçok müşterisinin peşine dönmeye ikna olduğunu kaydeden Turan Keser; “Meslek hayatımızda pek çok can sıkan olayları çevremizde duyduk. Bakiyeli çalışma işin doğasının da dışındadır. 20 -25 yıl önce bakiye diye bir şey yoktu. Haydi gelin hep birlikte bakiyeli çalışmayı maziye gömelim” dedi.

Turan Keser; peşin çalışma konusunda kararlı bir tutum sergilediklerini, peşin çalışmanın avantajlarını müşterilerine yaşatarak tüm satışlarında peşine yöneldiklerini söyledi.

Ürünün, atölyeden çıktığı fiyatına, ekstra aracı komisyonu eklenmediğini bir de peşin indirimlerinin uygulandığını belirten Keser; “Yaklaşık 7 yıldır peşin çalışmaya kademeli bir geçiş yaptık. Şu an itibariyle müşterilerimizin tamamı bizimle peşin çalışıyor. Peşin çalışma, hem üretici için hem de kuyumcu esnafı için avantajlı. Ürünlerimizin peşin fiyatları ile vadeli fiyatları arasında önemli farklılıklar oluyor. Peşin çalışma sistemine geçiş sürecinde bizde önemli sancılar yaşadık. Müşteri kayıplarımız da oldu. Fakat günümüz koşullarında, peşin çalışma artık olmazsa olmaz bir hale gelmiştir. Bu yıl birçok firmanın peşin çalışma konusunda önemli adımlar atacağına inanıyorum” diye konuştu.