Gurbetçi bir var bir yok
Her yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ülkemize giriş yapan, gurbetçilerimiz dönüşlerinde adet haline getirdikleri kuyum alışverişlerini bu yıl aynı oranda tekrarlamadı. 2022 yılı yazında, pandemi sonrası çok ciddi oranda kuyum alışverişi yapan gurbeçtiler, 2023 yılında vites düşürmüştü. Bu yıl da ülkemizdeki hayat pahalılığının da etkisiyle gurbetçilerin kuyum alışveriş heyecanı ön planda değil. Ama az ama çok her ilimizi ziyaret eden gurbetçilerin kuyum alışverişlerindeki azalmaya Anadolu’daki en büyük kuyum markalarımızdan Balaban Kuyumculukta canlı şahit oluyor…
Ağırlıklı olarak Avrupa’dan yazın ve bayram dönemlerinde tatile çıkan gurbetçiler, genelde yıllardır Türkiye’deki tanıdıkları kuyumculara uğrayarak elleri dolu Avrupa’ya dönüyorlardı. Bu yıl özellikle Euro’nun hızla değer kazanması, altın fiyat farklılığı nedeniyle Türkiye’deki takıların yurtdışına göre fiyat avantajını kaybetmesi, Türkiye’deki tüm harcamaların hızla yükselmesi nedeniyle gurbetçiler ile kuyumcular arasına kara kedi girdi.
Yıllardır gurbetçilere ciddi oranlarda takı satışı gerçekleştiren birçok kuyumcu, bulundukları şehirlerde umduklarını bulamadılar. Balaban Kuyumculuk Genel Müdürü Burak İlgin; gurbetçilerin genelde tatil günlerinin sonunda cebinde kalan paralarını altın takıya ve yatırım altınına dönüştürerek ülkemizden ayrıldığını bu yıl ise yükselen Euro ve ülkemizdeki hayat pahalılığı karşısında gurbetçinin elini cebine atmadığını ifade etti.
Yakın zamana kadar kuyum alışverişinde belli bir gramın üstünde yapacak olanların üşenmeden uçakla günübirliğine İstanbul’a, Ankara’ya gelerek alışveriş yaptığını, Avrupa’daki kuyumculara göre Türkiye’deki kuyumcuların çok daha avantajlı fiyatlar eşliğinde satış yaptığını kaydeden Burak İlgin; “Son bir yıldır ülkemizde altın fiyat farklılığı bulunuyor. Bu durum Türk kuyumcularının fiyat avantaj kozunu kaybetmeleri anlamına geliyor. Gurbetçilerimizin geldiği dönemde hem altın fiyatı hem de Euro yükseliş gösterdi. Gurbetçinin cebindeki para biranda ülkemizde değer kazandı. Bu yüzden parasının olduğu gibi kalmasını isteyen gurbetçilerimiz bu yıl bize uğramadan ayrılıyorlar. Bir de birçok gurbetçinin uygun fiyatlar nedeniyle Yunanistan’a tatillerini kaydırdığını üzülerek gözlemliyoruz” dedi.
Yılbaşında yapılan zamlar enflasyonda eridi…Yeni zam yok. Altın takı almak hiç kolay değil.
Sabit gelirli milyonlarca vatandaşımızın yılbaşında aldıkları zamların yılın ilk 6 ayında eridiğini ve yılın ikinci yarısına herkesin çok daha temkinli giriş yaptığını sözlerine ekleyen İlgin; ekonomik daralmanın kuyum alışverişine hemen yansıdığını, yılın ikinci yarısına sektörün kan kaybıyla başladığını ifade etti.