SEKTÖR > Kuyum Atölyelerinin Yerini Yarı Mamul Firmaları Alıyor

Kuyum Atölyelerinin Yerini Yarı Mamul Firmaları Alıyor

Pandemi etkisiyle kuyumculuk sektörümüz zor günler yaşıyor. Kuyumcukent ve Kapalıçarşı bölgesinde bulunan atölyelerimiz ortalama 3 ile 4 ay arası kapalı kaldılar. 2020 yılında takı üretimimiz en alt seviyeye indi ve kuyum ihracatında önemli kayıplar yaşadık. Kuyum atölyelerinde üretim azalırken, Kuyumcukent bünyesinde yarı mamul atölyelerinin sayısı gittikçe artıyor. Artık Kuyumcukent’in her katında birçok yarı mamul firmasına rastlayabilirsiniz.

Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen kuyumculuk sektörümüzün üretim maliyetleri arttı hammadde fiyatları yükseldi. Kuyum ihracatımızda da ciddi bir azalma söz konusu. Birçok atölyemizin gittikçe yarı mamul firmalarımızdan ürün almayı tercih ettiğini gözlemliyoruz. Sektörümüzün köklü yarı mamul firmalarından biri olan Seva Şarnel; bu değişime tanıklık ediyor. Firma sahibi Turan Barlık; 2020 yılının tüm olumsuzluklarına karşın, yine de yılı en az kayıpla geride bırakmaya hazırlandıklarını, 2020 yılında olabildiğince hafif yarı mamullerin tercih edildiğini söyledi.

Yarı mamul atölyesi seçerken kuyumcuların; firmanın istikrarlı çalışmalarına, ürün çeşitliliğine ve her tür isteğe talep verebilecek esnek üretim gücüne dikkat etmelerini tavsiye eden Turan Barlık; “Yarım mamül firmasının tecrübesi, yeni model konusunda araştırmacı ve yapıcı kimliğinin bulunması, yüksek kalite standartları ortaya koyma gibi birçok kriterin masaya yatırılması gerektiğine inanıyorum. İyi bir yarı mamül ürününüzü zirveye çıkarır. Kötü bir seçim ise geri dönüşü olmayan kayıplara yol açar” diye konuştu.

Yarı Mamulün Sanal Alemdeki Gücü www.sevayarimamul.com

Seva Şarnel ve Yarı Mamül’ün artan altın fiyatlarıyla birlikte 8-9-10 ayar yarı mamul stokları da mağazalarına eklemeye hazırlandığını kaydeden Barlık; “2020 yılının başında Çemberlitaş Şeref Han’da açtığımız mağazamız kısa sürede rüştünü ispat etti. Kuyum üretiminin yapıldığı her noktaya yakın olmak istiyoruz. www.sevayarimamul.com sitemizde tüm ürünlerimiz yer alıyor. Markamızı ve ürünlerimizi yakından tanımak isteyenleri sitemize bekliyoruz” dedi.