SEKTÖR > Pırlanta gibi parlayacak ihracatlara imza atmak hiç de zor değil

Pırlanta gibi parlayacak ihracatlara imza atmak hiç de zor değil

Tamer Şahin” Mücevher ihracatında hamle yapma zamanımız geldi. Orta ve küçük ölçekli mücevher üreticisine cesaret verecek, yol gösterecek desteklere ihtiyaç var. Arkamızda biraz rüzgar olsa mücevher ihracatında Türkiye hızla yükselebilecek potansiyele sahip.”

Ülke kuyumculuğumuz, özellikle altından imal takı grubunda yıllardır Dünyanın önde gelen kuyum ihracatçıları arasında yer aldı. Her ne kadar son bir yıldır altın ithalatına kota getirilmiş olsa da tekrar eski günlere hızla dönüleceğine herkes inanıyor. Altın takı ihracatındaki başarıya yakın bir bitmiş mücevher ihracatımız yok. Belli başlı büyük mücevher markalarının ihracatının haricinde Türkiye; mücevher ihracatında Şampiyonlar Liginde değil.

Ülkemizde mücevher takı tasarımı yüz yıllardır başarıyla icra ediliyor. Birbirinden değerli mücevherler, usta eller ile kişilerin hayatına renk katıyor ve nesilden nesle önemli bir hatıra olarak maddi, manevi değerler bırakıyor. Mücevher denince ilk akla gelen mücevheri oluşturan değerli taştır. Değerli taşlar, özellikle eski kıta Afrika’da çıkarılıyor. Ham haliyle çıkarılan değerli taşlar, taş kesim atölyeleri bulunan ülkelere önce gönderiliyor ve o ülkelerde çeşitli boylarda kesilerek, kuyum işçiliği olan ülkelere servis ediliyor. Bu ülkelerde de bitmiş mücevher olarak Dünyanın tamamına ulaştırılıyor. Taş kesimi dendiğinde Belçika, İsrail ve Hindistan hemen ilk akla gelen ülkeler. Fakat ucuz iş gücü ve çok sayıda taş kesimi atölyesine sahip olmasıyla Hindistan; şu an itibariyle bu alanda lider konumunda.

Sıla Diamond firma sahibi, deneyimli taş eksperi Tamer Şahin; pırlantanın tamamen ithal edilmesinin, ülkemizde taş kesiminin olmamasının ve uluslararası arenada mücevher ürün grubunda fiyat avantajımızın bulunmamasının, mücevher ihracatında üst sıralara çıkmamızı engelleyen faktörler olduğunu söyledi.

Sıla Diamon Firma sahibi Tamer Şahin; mücevher ihracatında ivme kazanmak için orta ve küçük ölçekli işletmelerin kurum, kuruluş ve devlet kademesi tarafından desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

Bu desteğin daha çok cesaretlendirici ve ihracat açısından bilgilendirici olması gerektiğini söyleyen Şahin; “Uluslararası kuyumculuk fuarlarına katılım aşamasında bizlere yapılacak destekler çok etkin sonuçlar doğuracaktır. Aynı zamanda ülkemizde taş kesim atölyelerinin açılması gerekiyor. İsrail, Hindistan gibi pırlantanın kalbinin attığı ülkelerden yurtdışına yıllardır sunum yapılıyor. Bizim de daha çok yurtdışındaki alıcılarla temas etmemiz gerekiyor” diye konuştu.