SEKTÖR > Sözün senet olduğu günler geride kaldı

Sözün senet olduğu günler geride kaldı

Kadir Eren “Sektörümüz sözleşmesiz, imzasız ticaret yapmanın ağır bedelini ödüyor ve ödemeye de devam ediyor…”

Ülke genelinde Covid 19 vaka sayısı hızla düşerken, altın vuruş olarak tabir edilen (piyasadan altın takıları toplayarak sırra kadem basanlar) ticari ahlaksızlığı yapan kişi sayısında artış devam ediyor. En son Kuyumcukent’te yabancı kökenli bir firmanın piyasamızda onlarca kişiyi dolandırdığını gördük. Bu bizim gördüklerimiz bir de görülmeyen, ortaya çıkmayan irili ufaklı yüzlerce vaka var. Eren Has Group Genel Müdürü Kadir Eren; yaşanan bu vurgun olaylarının sektörümüzün yıllardır kanayan bir yarası olduğunu, sözleşmeli ticaret yapmadan böylesi büyük risklerin her zaman herkesin kucağında olacağını söylüyor…

Biz altın vuruş haberleri yapmaktan bıktık. Bu tip olaylar karşısında esnafımız önlem almayı bir türlü beceremedi. Çok yakın zaman önce Kuyumcukent’te bir yabancı kökenli firma birçok atölyemizin malını alarak piyasayı dolandırdı. Hiçbir yazılı sözleşme, senet, imza olmayınca hukuki olarak haklarınızı koruyamıyor ve kayıplarınızın peşine düşemiyorsunuz. Eren Has Group Genel Müdürü Kadir Eren; 30 yıldan fazla bir süredir sektörün içinde olduğunu ve sürekli bu vurgun olayları yaşanmasına rağmen kimsenin bu sorunu çözmek için elini taşın altına sokmadığını dile getiriyor.

Bugünün zorlu piyasa koşullarında imzasız, sözleşmesiz alacak verecek yapmanın çok büyük riskleri olduğunu vurgulayan Kadir Eren; sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık altın vuruş vakalarında yabancıları da duyuyoruz. Zaten biz birkaç yıl önce kontrolsüz yabancı kuyumcuların ülkemize girişine dikkat çekmiştik. Yeni düzenlemeler ile artık ülkemize altın girişi çok zor bir hale geldi. Yabancı kuyumcuların tekrar Dubai’ye dönmesi muhtemeldir. Esnaf arkadaşlarımızı, sektör mensuplarını uyarıyoruz. Havadaki güneşe aldanmayın. Şu anda piyasada hava puslu ve her an yeni vurgun haberleri ortaya çıkabilir. Tedbirinizi alın. Alın terinizi dolandırıcılara ve sahte kuyumculara kaptırmayın.”

Kripto Para…

Kripto para konusuna çok temkinli yaklaştıklarını ve bu alanda mağduriyete uğrayanların sayısının arttığını sözlerine ekleyen Eren; “Bildiğimiz sularda yüzmek en mantıklısı. Kripto para işine giren ve kısa sürede zenginleşme hayalleri kuranların, bu alanda bilgi sahibi olmadıklarını görüyoruz. Bilmediğiniz bir konuda kazanç elde etme ihtimaliniz çok zayıf olacaktır” dedi.