SEKTÖR > Şal takı grubu vites yükseltmek için yeni yılı bekliyor

Şal takı grubu vites yükseltmek için yeni yılı bekliyor

Arap Yarımadası’nda bulunan ülkelerin favorisi olan şal takıları; hem Türkiye’de hem de Dünyanın çok farklı ülkelerinde keşfedilmeyi bekliyor. Baba Hamza Gold imzalı el işi şal takıların daha gönüllerine gireceği yüzbinlerce takısever var...

Bu yıl itibariyle kuyumculuk mesleğinde 20 yılı geride bırakan ve son 3 yıldır markası Baba Hamza Gold ile şal takı grubunda çok özel takılar imal eden Halil İbrahim Kaya; şal takılarının Dünya çapında daha yeni yeni keşfedilmeye başlandığını söyledi.

2023 yılının sisli havasında özellikle altın fiyat farkının negatif etkileriyle şal takı ihracatının diğer takılar gibi düşüşe geçtiğini kaydeden Halil İbrahim Kaya; “2022 yılını aradığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. İlk kez İtalyanlar tarafından yapılan ama Dünya geneline daha çok Türkler tarafından servis edilen Şal takıları çok daha büyük potansiyele sahip. El işi ve benzersiz görünümlü şal takılarının, yakın zaman içinde Türkiye’de ve Dünyanın çok farklı ülkelerinde daha fazla talep edileceğini ön görüyoruz” diye konuştu.

Şal takısının el işi takı grubunda olmasına rağmen, kendilerinin geliştirdiği özel bir teknik ile çok hızlı üretebildiklerini ve sınırları zorlayan hafiflikte modeller de yapabildiklerini belirten Kaya; sözlerini şöyle sürdürdü:

“Teknolojinin çok fazla işin içinde olmadığı şal takı grubunda, kuyum ustasının elinin mahareti ve tasarımcının özgün modelleme yapması büyük önem teşkil ediyor. İşçilik fiyatları diğer takı gruplarına göre daha fazla olan şal takılar; ne yazık ki altın fiyat farklılığı sorunundan nasibini aldı. Hedeflerimizin yaklaşık %30 gerisinde kaldık. Artık önümüzdeki yıla bakacağız. Makas kapanırsa hem Türk kuyumculuğu hem de markamız; ihracat alanında büyük atılımlar yapmaya devam edecektir. İstanbul Jewellery Show’un ardından arzu edilen boyutta geri dönüşler alamadık. Şimdi 2024 yılının ilk yeni modelleri için tasarımlar yapıyoruz. Yeni yıla çok sayıda yeni model ile girmeyi planlıyoruz.”