SEKTÖR > Makasın yarası derin oluyor Kuyum ihracatında kan kaybı büyük oluyor

Makasın yarası derin oluyor Kuyum ihracatında kan kaybı büyük oluyor

Kabaloğlu Kuyumculuk firma ortağı Mustafa Kabal “Global altın fiyatları ile ülkemizdeki altın fiyatları arasındaki büyük uçurum. Bizim gibi ihracat ağırlıklı çalışan firmalara büyük zarar veriyor. Meslek hayatımda görmediğim fiyat farklılıklarıyla, yıllar içinde binbir zorlukla kazandığımız yurtdışı pazarları, Dünyanın en önemli alıcılarını hızla kaybediyoruz. İhracatçının kaybı, bütün sektörün kaybı olacaktır. Türk kuyumculuk sektörü son 10 yılda çok büyüdü. Sadece iç piyasanın talepleri bu büyüklükteki bir üretim hacmine yanıt veremez”

Son iki aydır sektörümüzün en büyük sıkıntısı haline gelen yurtiçi ve yurtdışı altın fiyat farklılıkları ihracat yapan firmalarımızı olumsuz etkiliyor. Kalze takı grubunun lider üreticilerinden biri olan Kabaloğlu Kuyumculuk; bu yaşanan krizden önemli ölçüde etkilenen firmalarımız arasında yer alıyor.

Kabaloğlu Kuyumculuk firma ortağı Mustafa Kabal; son 2 aydır ihracat yapamaz hale geldiklerini hem kendilerinin direkt yaptıkları ihracatın hem de çeşitli firmaların ürünleriyle ilgili yurtdışı satışların %90 azaldığını ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde fiyat farklılıklarının kilo bazında 3500$’ı gördüğünü hatırlatan Mustafa Kabal; “Meslek hayatımda gördüğüm en büyük farkı ne yazık ki yaşamış olduk. Böylesi büyük bir sorun ile sektörümüzün başbaşa bırakılması gerçekten çok düşündürücü. Bu konunun acil çözümü büyük önem teşkil ediyor. Bu sektör; ülkemize her yıl milyonlarca dolar döviz girdisi sağlıyor. İhracat; tamamen bıçak gibi kesildi” diye konuştu.

Özellikle İMMİB’in bu konunun çözümü için daha yoğun bir çalışma yapması gerektiğini vurgulayan Mustafa Kabal; açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu sıkıntı devam ettikçe, istihdam sorunları baş gösterecektir. Bizim üretimimizin belli bir oranı iç piyasaya sunuluyor. İç piyasaya sunduğumuz takılar sadece atölyemizin aylık masraflarını karşılayabilir. Büyük yatırımlar yaptığımız işimizin gözlerimizin önünde ve bizden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı erimesini büyük bir üzüntüyle takip ediyoruz. Yarın geç olmadan bugünden sorunların çözümü için acil eylem planı bekliyoruz. Ortaya çıkan bu durumdan belki 3-5 kişi artı menfaat sağlıyor olabilir ama binlerce sektör mensubu büyük sıkıntılar yaşıyor ve yaşayacak.”