SEKTÖR > Yükselen dolar mücevher satışlarının temposunu düşürdü…

Yükselen dolar mücevher satışlarının temposunu düşürdü…

Mustafa Ensari “Doların yükselişi mücevher satışlarına olumsuz yansıyor. Bu rakamlara alışmak için zamana ihtiyaç var.”

Yaz mevsiminde bulunduğumuz bu günlerde, yüksek altın ve yüksek dolar fiyatları ticari yaşamamıza olumsuz etkilerde bulunuyor. Law Pırlanta firma sahibi, deneyimli değerli taş eksperi Mustafa Ensari; yüksek döviz fiyatları karşısında bu yaz mücevher satışlarının en az %30 gerileyeceğini öne sürdü ve doların ateşi düşmeden, yaz güneşinin mücevher piyasasını ısıtmayacağını söyledi…

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıklar ülke genelinde epey arttı. Genel seçimlerin ardından, Dolar ve altın fiyatları aldı başını gitti. Tamamen dolar fiyatlarına bağlı olan mücevherler, yaşanan bu gelişmelerden olumsuz etkileniyor. Law Pırlanta firma sahibi Mustafa Ensari; piyasaların adeta taş kesildiğini, satışların en dip seviyelere düştüğünü ve böylesi yüksek fiyatlar eşliğinde tüketicinin alımlarını ertelediğini ifade etti.

Dolardaki yükselişinin anında mücevher fiyatlarına yansıdığını kaydeden Mustafa Ensari; “Bu koşullarda sektörümüzün hedeflediği satış rakamlarına ulaşması çok zor. Bitmiş mücevherde ihracat zaruri bir hal alıyor. Belirli bir rakamda Dolar durursa alışveriş olacaktır. Sürekli düşüş ve yükseliş dönemlerinde vatandaş, durma noktasını görmek istiyor. Zamana ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte mücevher montürlerinin daha küçük taşları daha büyük gösterme kabiliyetine sahip olduğunu ve daha uygun bütçeler eşliğinde, görünümü aynı olan mücevherler piyasaya sunulduğunu belirten Mustafa Ensari; sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz mücevher kullanıcısı, pırlanta da orta kaliteyi ağırlıklı olarak tercih ediyor. Birbirine çok benzeyen iki farklı sınıftaki taşın fiyatı 750 dolar ile 2500 dolar arasında değişiyor. Dolar böyle yüksekken daha düşük kalitedeki taşlara bir yönelme olabilir. Biz bu sınıftaki taş stokumuzu arttırabiliriz. Şunu da unutmayalım ki 5 yıl öncesinde Türk mücevher kullanıcısı daha düşük renk kalitesine sahip taşları tercih ederken, şimdi daha yüksek renk kalitesindeki taşı satın alıyor. Açıkçası mücevher kullanıcımız daha kaliteli taşı standart olarak kabul görüyor. Şimdi Hindistan’a gidiyoruz. Çıplak taş stoklarımızı güncelleyeceğiz. Alırken kazanmak ve müşterilerimize avantajlı taşlar sunmak istiyoruz.”