SEKTÖR > İhracatın önde gelen isimlerinin ortak görüşü

İhracatın önde gelen isimlerinin ortak görüşü

İhracatın önde gelen isimlerinin ortak görüşü

“Koca bir sektör adeta kar gibi eriyor. Yıllar içinde kazandığımız yabancı pazarlar bize tamamen yabancı kalıyor..”

Ülkemizin önde gelen ve yıllardır ihracat yapan firma yöneticileri altın fiyat farklılığı ile ilgili önemli açıklamalar yaptılar. “Altın fiyatlarında ortaya çıkan makas, kilo bazında 4000 $’ı görerek tarihi rekorları kırdı. Meslek hayatımda böyle bir uçurum görmedim. Yıllar içinde binbir zorlukla kazanılan en zirve noktaları çok hızlı bir şekilde kaybediyoruz. Türk kuyumculuğu tarihi bir felakete doğru hızla ilerliyor. Dünya liderliğine koşan sektörümüz, şimdi açılan makasın ağır faturasıyla hem yerini kaybediyor hem de geleceğini kaybediyor. Sesimizi duyan var mı? Orda kimse var mı? “

Altın ithalatına gelen kısıtlamanın ardından sadece Merkez Bankası altın ithal edebiliyor. İthal ettiği bu altınları da İstanbul Altın Borsası üyesi az sayıda rafineri ve değerli maden firmasına veriyor. Arz az talep fazla olunca da ülkemizdeki altın fiyatıyla global altın fiyatı arasında büyük farklılıklar oluşuyor. Bu durum neticesinde kilo bazında 3000 doları geçen fiyat farklılıkları eşliğinde ihracat yapmak imkansız hale geliyor.

Ülke kuyumculuğumuz yıllar içinde elde ettiği önemli pozisyonunu hızla kaybediyor. İhracat yapan her firmamız yaşanan büyük daralmayı derinden hissediyor. Tecrübeli isimler yaptıkları açıklamada; özellikle son iki ayda ihracat kayıplarının %80’ne ulaştığını, yakın zaman önce İtalya’da düzenlenen Orezo Jewellery Show’da; Türkiye’den alım yapanların, yabancı firmalarla yeni anlaşmalar yaptıklarını gözleriyle gördüklerini söylediler.

Her yıl milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayan kuyumculuk sektörünü bu kadar sıkıntıya sokan uygulamaların hayata geçmesinin inanılır bir durum olmadığını, hayatın doğal akışına tamamen ters olan bu kararların hiç kimseye bir faydası bulunmadığını vurgulayan sektörümüzün duayen isimlerini görüşlerini şöyle özetlediler:

“Şu an itibariyle kuyumculuk sektörümüzün ihracatı %20 seviyesine düştü ve hergün geriye doğru gitmektedir. Bu durumun birkaç ay içinde çözüme kavuşturulacağını da zor görüyoruz. Dünya çapında çok hızlı kan kaybediyoruz. Kaybettiğimiz bir müşteriyi tekrar geriye kazanmamız kolay olmayacak. Bir taraftan müşterilerimizin siparişleri kasamızda bekliyor. Dev stok maliyetleri hepimizi zorluyor. Atölyelerimizde yüzlerce çalışan var. Bu durum devam ettikçe, işten çıkarılmalar da kaçınılmaz olacaktır. Bu sorunların düzelmesi için sektör kurumlarının da yeteri kadar gayret gösterdiğine inanmıyorum. Uçurumun eşiğindeyiz. 30 yıl emek verip kazandığımız müşterilerimizi 2 ay gibi bir sürede kaybetme noktasına geldik.”