SEKTÖR > Yasin Eren “Esas sorun artan altın fiyatları değil alım gücünün hızla düşmesidir”

Yasin Eren “Esas sorun artan altın fiyatları değil alım gücünün hızla düşmesidir”

Bir yıl daha geride kalmak üzere. 2021 yılında pandemi ile mücadele konusunda yine arzu ettiğimiz düşük vaka sayısını, minimum can kaybı istatistiklerini ne yazık ki yakalayamadık. Bu durum hem sosyal hayatımıza hem de ekonomik yaşantımıza olumsuz yansımaya devam ediyor. 2021 yılının ilk yarısı zaten çoğunlukla covidle mücadele kapsamında yasaklarla geçirdik. Haziran ayında normalleşme süreci başladı ve bir anda birçok sektörde hareketlilik görüldü. Kuyumculuk sektörü de yılın ikinci yarısını oldukça verimli geçirdi. Eren Has Group Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Eren; kuyumculuk sektörünün 2021 yılında ciddi oranda aldığı yaraları kapadığını, esas sorunun; altın fiyatlarının yüksekliğinden ziyade, vatandaşın alım gücünün aynı oranda artmaması olduğunu ifade ediyor.

Altın fiyatları son bir ayda %40 düzeyinde arttı. Artan altın fiyatlarıyla birlikte biranda kuyum alışverişinde tempo düştü. Zaten Kasım ve Aralık ayları, kuyum alışverişinin en yoğun yaşandığı dönemler olmamıştır. Bir de altın fiyatlarının tarihi rekorlar kırması piyasaya ekstra sakinlik getirdi. Şimdi böylesi yüksek fiyatlar oluşmuşken, aynı zamanda yüksek oranda hurda altın beklenir. Peki öyle oluyor mu? Eren Has Group Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Eren; yüksek altın fiyatlarının görüldüğü bu günlerde, çok düşük miktarda hurda altının piyasaya geldiğini, bu duruma bakarak vatandaşın yastık altındaki altınlarının önemli ölçüde erozyona uğradığının görülebildiğini dile getirdi.

2019 yılında asgari ücret ile yaklaşık 8 gram altın alınabiliyorken günümüzde asgari ücret ile 5 gram altın alınabildiğini belirten Yasin Eren; “Altın fiyatları ne kadar yükselirse yükselsin belli bir süre geçince yüksek fiyatlara insanlar alışıyor. Esas sıkıntı; vatandaşın alım gücü altının yükselişiyle paralel artmıyor. Altını olanlar, pandemi de yaşanan maddi sıkıntılar nedeniyle altınlarının büyük bölümünü bozdurmuştu. Yerine koymak istediklerinde altın fiyatları aldı başını gitti. Ben herşeye rağmen herşeyin daha iyi olacağına inanıyorum. Altın; yine sahibinin yüzünü güldürdü. Enflasyona karşı yatırımcısını korudu ve güvenli liman olduğunu hatırlattı. 2019 yılında altının gram fiyatı 290 TL iken iki yıl aradan sonra iki kat altın fiyatlarının arttığını unutmayalım” diye konuştu.

Kuyum ihracatının hızlı bir şekilde eski güzel günlerine göz kırptığını ve İJS Ekim fuarının verimli geçmesinin gelecek adına ümitleri tazelediğini sözlerine ekleyen Eren; “Kuyumculuk sektörümüz; hızla açıklarını kapatacak ve hem yurtiçinde hem de yurtdışında eski rakamlarını kısa sürede yakalayacaktır. EHG; 2021 yılını pandeminin olmadığı 2019 yılına yakın rakamlarla kapatıyor. 2022 yılının çok daha iyi geçeceğine inanıyoruz” dedi.

EHG Genel Kurulu BH Conference Otel’de gerçekleştirildi…

Her yıl düzenli olarak yapılan EHG Genel Kurul Toplantısı; tüm çalışanların ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla BH Conference Otel’de gerçekleştirildi. 2021 yılı değerlendirilmesinin yapıldığı toplantıda şirketin 2022 yılı stratejisi ve hedefleri de masaya yatırıldı.