SEKTÖR > Gördüğümüz kayıplar var ya görmediklerimiz…

Gördüğümüz kayıplar var ya görmediklerimiz…

Ömer Kaya “Benim kuyumcum işini bilirlerden olmadık olmayacağız. Sektörümüz sadece 2023 yılında işlem hacminden kayıp yaşamakla kalmadı. Dik duruşunu da kaybetti.”

Çok zorlu bir yılı geride bırakırken sektörümüzün duayen kuyum ustalarından, Besay Kuyumculuk firma sahibi Ömer Kaya ile 2023 yılını konuştuk. Ömer Kaya; özellikle altın fiyat farklılığıyla ortaya çıkan makasın kendileri gibi birçok firma açısından ihracatı bitirdiğini bazı firmaların ve kuruluşların ise bir şekilde tali yollardan giderek hedeflerine ulaştıklarını söyledi.

“Benim Kuyumcum işini bilir” düşüncesiyle sorunların çözümünü bireysel bazlı ele almak kolaycılığı ve omurgasız ticarete hayır dediklerini belirten Ömer Kaya; “Zaten çok küçük işçilikler ile çalışan Türk kuyumculuğu bir de makas ile birlikte kar elde ederek ihracat yapma şansı yok. Altın ithalatıyla ilgili alınan kısıtlamaların kalkmasıyla ilgili gereken mücadelenin sektörümüzün kişileri, kurumları, muhalefeti, mensupları olarak topluca yapılmadığını üzülerek gözlemledik. Bu sorunun en alevli döneminde konuşmayan kişilerin, sorun geçtikten sonra konuşmaya veya bu durumu tenkit ederek nemalanmaya hakları olmayacaktır. Yaşanan bu durumdan beslenen, menfaat elde edenler varsa ifşa edilsin. Yüzlerce kişi büyük sıkıntı çekerken, birkaç kişi ve firmanın mutlu olması kabul edilemez” diye konuştu.

Birçok firmanın bir şekilde prosedürlerin, mevzuatların açık kapılarını, boşluklarını bularak işlerini yürüttüklerini kaydeden Ömer Kaya; sözlerini şöyle sürdürdü:

“Legal olmayan yollarla ticaret yapmak normal bir hale geliyor. Arka sokaklardan dolaşarak hedefe ulaşmak kabul görüyor. Fırsattan istifade etmek ayıplanmıyor. Olaya bu açıdan bakarsanız gerçek kayıpların boyutunu görebilirsiniz. Ticaret hayatında bugün az yarın çok kazanabilirsiniz ama siz artık ekseninizden çıkarak, farklı yollardan hedefe ulaşmayı bir alışkanlık haline getirirseniz, sizin çalışanlarınızda zamanı gelince aynı yolun yolcusu olurlar. Darbeyi vuran da darbeyi alıp susan da ayı oranda suçludur. Kısacası 2023 yılında sektörümüz sadece rakamsal gücünü kaybetmedi aynı zamanda mesleki duruşunu, dürüst ticaret anlayışını geride bırakmıştır. Böylesi bir ticareti yapmaktan mutlu olanlara sözümüz yok ama unutmayın ki ilahi adaletin bir gün önünde hesap verilir.”