SEKTÖR > Erhan Hoşhanlı “Ülkemizin Altın Rezervi hem devlet hem vatandaş bazında en üst seviyeye çıkmıştır”

Erhan Hoşhanlı “Ülkemizin Altın Rezervi hem devlet hem vatandaş bazında en üst seviyeye çıkmıştır”

Yaşanan büyük Covid 19 felaketi tüm Dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bu süreç içinde hemen hemen her ülke vatandaşı yatırımlarını altına yönlendirdi. Ülkemizde ise altına hem devlet hem vatandaş büyük yatırım yaptı. İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı vatandaşın 2020 yılı içinde 15 Milyar TL altına yatırım yaptığını, Merkez Bankasının ise sene başında 25.1 milyar dolar altın rezervini 48.2 Milyar Dolar seviyesine çıkarttığını, bu rakamlarla ülkemizin Dünyanın sayılı altın rezervlerine sahip ülke konumuna geldiğini söyledi.

Altın fiyatlarındaki artış ve ekonomideki belirsizlik ortamı güvenli liman olarak nitelendirilen altına olan talebi tarihi seviyelere çıkardı. Altına olan taleple birlikte ağustos ayında gerçekleştirilen altın ithalatı 1989'dan bu yana en yüksek rakama ulaştı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, altın ithalatı aylık bazda yüzde 394'le yaklaşık 4 kat arttı. Ağustos ayında ödenen altın ithalat rakamı 4.08 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

İTO Kuyumculuk Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı; pandemi ile birlikte tüm insanların altına güvenli liman olarak sığındığını, özellikle altına tarih boyunca büyük önem veren Türklerin bu konuda daha fazla girişim yaptığını ve altın tasarrufunu daha çok fiziki altın teminiyle gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Türkiye’nin diğer ülkelere göre altına talebin daha çok fiziksel olduğunu, bunun yüksek tasarruf anlamına geldiğini ve Dünyada birçok ülkede dolardan uzaklaşarak kişilerin, kurumların altına yatırım yaptıklarını kaydeden Başkan Hoşhanlı; sözlerini şöyle sürdürdü:

“Altın takı ihracatında yüzde 50’ye yakın oranda azalma var. Yurtiçinde de yaklaşık %30 civarında takı taleplerinde düşüş var. Bu tabi ki pandeminin getirdiği ve tüm Dünyaya eşin oranda yansıyan olumsuz bir durum. Bireysel olarak ve ülke bazında çeşitli tedbirlerle bu durumu değiştirmemiz mümkün değil. Pandemi günleri sonrasında tekrar ülke kuyumculuğumuz eski parlak günlerine geri dönecektir.”

Bankalardan alınan altın alımlarında uygulanan verginin, kuyumculuk sektörüne olumlu yansıdığını ve bankaların oluşturduğu haksız rekabetin bu vergi ile ortadan kalktığını belirten Erhan Hoşhanlı; “Bankalar kendi işini yapsın. Kuyumcuların sahasına girmeleri doğru değildi. Hükümet tam isabet bir kararla bankaların altın satışında avantajlı konumda olmalarını engellemiş oldu” dedi.

Artan Sahte Altın Vakaları…