SEKTÖR > Koşmaya başlıyoruz ama eskisi gibi yollar asfalt değil

Koşmaya başlıyoruz ama eskisi gibi yollar asfalt değil

Hamit Genç “Yavaş yavaş ihracat artıyor ama üretim maliyetleri de yukarı çıkıyor. Altın ithalatı ile ilgili ağırlaşan mevzuatlar; kuyumculuk sektörünün koşusunu, engelli koşu haline getirecek”

Hızla düşen Covid 19 vakaları ve aşı programında başarılı sonuçlar elde etmemiz hayatın yavaş yavaş normalleşmeye başlamasına vesile oluyor. Sektörümüzü yakından ilgilendiren bir gelişme de düğünlerin kişi sayı sınırı olmadan yapılmasına imkan tanınması. Bir taraftan da uzun bir aranın ardından ihracatta sevindirici gelişmeler oluyor.

Prestij Gümrük Müşavirliği; sektörümüzde çok sayıda firmanın yurtdışı ithalat ve ihracat işlemlerini sağlıklı bir şekilde yapmasına aracı oluyor. Yıllardır hizmet sunan ve tecrübeli ekibiyle, güncellenen gümrük mevzuatlarına, ithalat ihracat yönetmenliklerine hakim olan Prestij Gümrük; birçok firmamızın iş hayatına kolaylıklar katıyor.

Prestij Gümrük Müşavirliği firma sahibi Hamit Genç; yurtdışından olumlu sinyallerin gelmeye başladığını, pandeminin etkisinin yavaşlamasıyla tekrar ülkemizde üretilen takı ve mücevherlerin Dünyanın dört bir yanına gönderilmesiyle ilgili ilk sinyallerin geldiğini söyledi.

Altın ithalatıyla ilgili yakın zaman önce ağırlaşan yeni mevzuatın, takı ve mücevher üreten firmaların maliyetlerini yukarı çektiğini kaydeden Hamit Genç; “Şu anda kilo bazında Dubai’ye göre ülkemizde altın fiyatı 200 dolar daha fazla. Bankalar; hiç olmadığı kadar ülke kuyum üreticilerine ve sektörümüze standart altın satıyor. Tabi ki bu altınlar daha fazla maliyetle üreticiye sunuluyor. Eskisi gibi uygun fiyatlı ürünleri yurtdışına sunulması hiç kolay olmayacak” diye konuştu.

İhracat ile ilgili yayınlanan aylık raporlarda, 2020 yılında sektörün kapalı olduğu aylarla bugünleri karşılaştırmanın istatistik bilimi ve hayatın gerçeği açısından hatalı veriler ortaya koyacağını vurgulayan Genç; “Madem ihracat rakamlarını analiz ediyoruz. Doğru olan 2019 yılı ile şimdiki dönemi karşılaştırmaktır. Tabi ki şu anda Covid 19’un etkisi var. Sektörümüz geçen yıl Mart- Nisan- Mayıs aylarında kapalıydı. Bir bilgiyi paylaşırken, sadece rakamların dilini değil aynı zamanda piyasanın fiziki koşullarını da masaya yatırmak lazımdır” dedi.