SEKTÖR > Özlemle arıyoruz

Özlemle arıyoruz

Nurullah Tarçın “Kuyumculuk camiasında altın fiyat farklılığı eşliğinde gerçekleşecek fuarın heyecanı yok denecek kadar az…”

Fuara katılan çok sayıda firmaya hizmet sunan, Emir Döküm; fuar öncesi yaşanan hareketliliğin ancak maksimum yarısını atölyesinde hissediyor. Fuar öncesi %50 kapasite ile çalışan Emir Döküm; fuara katılacak olan birçok firmanın tercihi oluyor. Bu fuarda altın fiyat farklılığı nedeniyle beklentilerin minimum seviyeye inmesi nedeniyle kuyum üreticilerinin çok daha az yeni model yaptığı gözlemleniyor.

Kuyumcukent’te yer alan atölyesinde başarılı çalışmalara imza atan Emir Döküm; İJS fuar öncesi tam kapasite çalışma isteğini, piyasadaki daralma nedeniyle yaşayamıyor. Emir Döküm firma sahibi Nurullah Tarçın; Altın fiyat farklılığının yaklaşık 1 yıldır kuyumculuk sektörünün üzerinde bir kara bulut gibi dolaştığını, pandemiden buyana sektörün, alınan olumsuz kararların da etkisiyle hızla kan kaybettiğini söyledi.

Zaten minimum karlar eşliğinde çalışan ihracatçı firmalarımızın bu yüksek makas eşliğinde yurtdışından sipariş alıp teslim etmesinin pek mümkün olmadığını vurgulayan Nurullah Tarçın; “Altın ithalatına getirilen kota kararının doğurduğu sonuç ne bize ne de devlete yarıyor. Bu karar ile kaybeden hepimiz oluyoruz. Kayıt dışı altının ülkeye girişinin hızla arttığı bu ortamda acilen altın ithalatına getirilen kotanın kalkması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Bu yıl İJS fuar takviminin de ayrıca sıkıntılı olduğunu belirten Tarçın açıklamasına şöyle devam etti:

“Fuar, Yahudilerin hamursuz bayramına denk geliyor. Ramazan Bayramı hemen biter bitmez fuarın açılması da uzun tatile gidenler açısından bir dezavantaj oluşturuyor. Yurtiçinde uzun bir Ramazan Bayram tatili de fuar öncesi yapılacak. Ayrıca perakende kuyumcularının rahatlıkla geldiği Pazar gününün de fuar takviminden çıkartılması enteresan oldu. Tüm bunlar alt alta toplanınca fuarın zamanlaması herkesi tedirgin ediyor. Tekrar ana konumuza dönecek olursak altın fiyat farklılığı nedeniyle yıllardır ülkemizden takı alan Dünyanın önde gelen toptancıları; Türkiye’den alamadığı ürünleri ya başka ülkelerden tedarik ediyorlar ya da kendi ülkelerinde üretmeye başlıyorlar. Herkesin söylediği gibi para kaybederiz ve onu tekrar yerine koyarız ama Pazar kaybetmemizin telafisi mümkün olmayabilir. Birçok üreticimiz, mevcut koşullar sürerse üretimlerini yurtdışına kaydırmaya başlayacaktır. Kısacası hem Bahar mevsimi öncesi hem de fuar öncesi sektörümüzde havalar bulutlu, puslu ve sisli. Ümit ediyorum ki bu büyük sorun hemen fuar öncesi düzeltilsin. Yoksa bu yıl fuarın ancak bilboardlarda adı olur.”