SEKTÖR > Neredesin canım ustam? Nerede o eski ustalar?

Neredesin canım ustam? Nerede o eski ustalar?

Sıvacı “Geçmişin ustalarını özlemle anıyoruz. Nerde o eski ustalar, gençlerin gayesi kısa yoldan zengin olmak… Yok böyle bir Dünya..”

Kuyumculuk mesleğini icra etmek ve geleceğin ustaları olmak için geçmişe göre daha az sayıda çırağın sektöre katıldığını, ilerleyen yıllarda atölyelerin bünyesinde yetişen kişilerin mumla aranacağını ifade eden Ali Sıvacı Kuyumculuk firma sahibi, deneyimli usta Ali Sıvacı; yüksek teknolojinin takıya ihtişamlı görünüm verirken, ustaların kazandırdığı ruhun hep eksik kaldığını söylüyor.

Son yıllarda kuyumculuk mesleğini ileriye taşıyacak, bu işe gönül veren gençlerin sayısında ciddi bir azalma olduğu herkes tarafından bilinen bir konu. Her ne kadar kuyumculuk meslek liselerinin sayısının artması, mesleki yeterlilik belgesi aranması ve bu konuda çeşitli kursların açılmasında bir artış olsa da yine de sektöre kazandırılan gençler sayısında azalma var.

Ali Sıvacı; kendi yetişme dönemindeki işine dört elle sarılan ve hedef olarak kalfa olmayı, usta olmayı kendine seçen sektörün çıraklarının günümüzde ne yazık ki çok kolay bulunmadığını vurguluyor.

Bugünkü gençlerin; ileri teknoloji, tablet ve mobil cihazlar bağımlılığı yaşadığını herşeye sıkıntılara katlanmadan kolaylıkla sahip olmak istediklerini ve sabırsız olduklarını kaydeden Sıvacı; “Her zaman söylediğim gibi; işinin her detayına hakim olmayan bir kişi o işin ustası olamaz. Bugün sektörümüze meslek lisesi ve üniversitelerden eğitimli gençler katılıyor. Fakat kuyumculuğun temellerini öğrenmek için bu arkadaşlarımız biraz geç kalıyorlar. En ufak bir sıkıntıda ve aksi durumda, gençler mücadele etmek yerine, sahadan çekilmeyi tercih ediyor. İşimiz zanaattır. ‘Ağaç yaşken eğilir’ sözünden yola çıkarsak, 18 yaş sektörümüz için çok geç” diye konuştu.