SEKTÖR > Kuyum ihracatında eski güzel günler “pek yakında”

Kuyum ihracatında eski güzel günler “pek yakında”

Yeni yıla giriş yaptık ve Covid 19 aşılarının biran önce geniş kitlelerle buluşması bekleniyor. İçinde bulunduğumuz kuyumculuk sektörü, pandeminin etkisini derinden hissetti. Özellikle ihracat alanındaki kayıplarımız çok büyük oldu. Ülkemizin önde gelen ihracat firmalarımızın gümrük işlemlerini titizlikle yapan Prestij Gümrük Müşavirliği firma sahibi Hamit Genç; yurtdışından olumlu sinyallerin gelmeye başladığını, pandeminin etkisinin yavaşlamasıyla tekrar ülkemizde üretilen takı ve mücevherlerin Dünyanın dört bir yanına gönderileceğini müjdeledi.

Ülkemizin ihracat alanında lokomotifi olan kuyumculuk sektörünün pandeminin etkisiyle yaşadığı kayıplar, 2020 yılının tarihinde yerini aldı. İhracat ve ithalat alanında yıllardır sektörümüzün önde gelen firmalarına hizmet sunan Prestij Gümrük Müşavirlik firma sahibi Gümrük Müşaviri Hamit Genç; yeni yıl ile birlikte pandeminin etkisinin azalmasıyla sektörümüzün eski güzel günlerine döneceğini, bu konuda ilk sinyallerin gelmeye başladığını söyledi.

Dahili İşlemlerde + 3 Ay Süre verilmesi Haberi Sevindirici…

Dahili işlemlerde, yurt dışından ithal edilen standart dışı külçe altınların 6 ay içinde mücevherat veya Standart külçe altın olarak ihrac edilmesine izin veriliyor. Hamit Genç; devletin pandemi nedeniyle bu süreye ekstra 3 ay daha ilave ettiğini ve bu olumlu kararın birçok firmamızı memnun ettiğini dile getirdi.

İthal ürünlerin işçiliklerinde belirli bir rakamın belirlenmesinin, ithal ürünlerin yoğun bir şekilde ülkemize girişine ve üreticimizin zor durumda kalmasına engel olacağının altını çizen Genç; açıklamasına şöyle devam etti:

“ Dahilde işleme rejiminde sürenin en az 12 aya çıkarılmasının ülkemiz mücevherat sektöründe hammadde olarak kullanılan Standart/standart dışı Külçe altının cari açığa etki etmeden, geçici girişini kolaylaştıracaktır. Böylelikle ülkemizin mücevherat üretiminde, ticaretinde bir cazibe merkezi haline gelecek. Ayrıca gelen Standart dışı Külçe altının ülkemiz Altın Rafinerilerince hammadde olarak kullanılıyor. Bu durum, Standart Külçe Altın ihracatını hızlandırıyor. ''

Arap Yarımadası’nda kuyumcuların vitrinlerinde bile mal kalmadığının kendilerine ulaştığını, pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte tekrar Türk takısının Dünya kuyumcularının vitrinlerinde yer alacağını belirten Genç; “Güzel günler bizi bekliyor. Bu sıkıntılı dönem bitecek. Özellikle Irak ve Dubai ile tekrar ticari ilişkilerimizde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Dubai’de kuyumcuların, toptancıların altın takı stokları neredeyse bitme durumuna gelmiş. Yılın ilk ayında külçe ihracatımız iyi bir seviyede, bu durum gelecek adına ümitlerimizi arttırıyor. 2021 yılında, aşının yaygın kullanımıyla kayıplarımızı kısa sürede telafi edeceğiz” diye konuştu.