SEKTÖR > CVD Pırlanta koşa koşa geliyor panik yapmaya gerek yok ama…

CVD Pırlanta koşa koşa geliyor panik yapmaya gerek yok ama…

Ercüment Tandoğan “Laboratuvar ortamında üretilen ve tüm özellikleri doğal pırlanta ile aynı olan CVD pırlanta (sentetik pırlanta) sayısında ülke genelinde ciddi bir artış var. Bu konuda panik yapmaya gerek yok. Artık CVD pırlanta içinde sertifika düzenlemeye başlıyoruz. Doğru beyan olduktan sonra tüketici yanıltılmadıktan sonra CVD pırlanta kimseyi üzmeyecektir.”

Dünyaca ünlü pırlanta markası De Beers sentetik (CVD) pırlantalı ürünler piyasaya sunmuş ve bir anda laboratuvarda üretilen pırlanta Dünya gündeminde yer almıştı. IGSL (International Gemological Science Laboratories) Gemoloji Laboratuvarı kurucusu ve Uzman Gemolog olan Ercüment Tandoğan; Dünya genelinde son 10 yılda popülerliği artan, önemli bir pazara ulaşmaya başlayan CVD Pırlanta’nın yavaş yavaş ülkemizde de satışa sunulduğunu, CVD pırlantadan korkmaya panik yapmaya gerek olmadığını, uluslararası geçerliliği olan sertifikalandırılmış CVD Pırlantanın mücevher satanlar için yeni bir ürün grubu oluşturacağını ifade etti.

Laboratuvar ortamında üretilen ve fiziko-kimyasal yapısı birebir doğal pırlanta ile aynı olan CVD pırlantanın kesinlikle doğal pırlantanın yerini tutamayacağını ve doğal pırlanta kullanıcısından kayda değer bir pazar alamayacağını belirten Ercüment Tandoğan; “CVD Pırlanta sanılanın aksine çok ucuz değil. Ekonomik durumu doğal pırlanta almaya yetmeyen bir kitlenin ilgisini çekecektir. CVD Pırlantalar Amerikan Gemoloji Enstitüsü tarafından yıllardır derecelendirilip, sertifikalandırılıyor. Ülkemizde birkaç önemli firmamızın da artık CVD pırlantalı mücevher satışına başladığını biliyoruz” diye konuştu.

Bazı kişilerin zirkon (imitasyon) taşları CVD Pırlanta diye satabileceğini, bazılarının da CVD pırlantayı doğal pırlanta olarak pazara sunabileceğini vurgulayan Tandoğan; sözlerini şöyle sürdürdü:

“CVD Pırlantayı çıplak gözle veya lup ile bakarak doğal pırlantadan ayırmak mümkün değil. IGSL Laboratuvarımızda teknik cihazlarda analizini yaparak bu ayrımı bilimsel verilerle sertifikaya döküyoruz. Ben yakın zaman içinde ülkemizde de CVD Pırlantalı ürünlerin önemli bir müşteri kitlesi olacağına inanıyorum. İster CVD ister doğal pırlanta olsun mutlaka uluslararası geçerliliği olan ve Darphanemizden onaylı değerli taş analiz laboratuvarlarından alınan sertifika ile bu ürünler satın alınmalı ve satışı sertifikalı bir şekilde yapılmalı. Panik yok önlem çok…”