SEKTÖR > HOŞHANLI “Altın esaslı muhasebe sistemine geçiş hem adaletli vergiyi sağlayacak hem de kayıt dışı ekonomiye son verecektir”

HOŞHANLI “Altın esaslı muhasebe sistemine geçiş hem adaletli vergiyi sağlayacak hem de kayıt dışı ekonomiye son verecektir”

Geçtiğimiz yıl altın fiyatlarında bir yıl içinde yaklaşık %50 artış oldu. Bu durum yılın sonunda kuyumcuların vergi ödemesine de aynı oranda artış olarak yansıdı. Enflasyonun ortalama %12 olduğu bir ortamda, kuyumcular hiç ürün satışı yapmasalar bile altın fiyatlarının durduğu yerde artmasıyla ortaya çıkan fiyat farkının vergisini ödüyorlar. İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı; Altın Esaslı Muhasebe Sistemine geçiş için sürekli yetkililerle iletişim halinde olduklarını, 2021 yılında bu konuda müjdeli haberi sektörümüze sunmak istediklerini ifade ediyor.

Artan altın fiyatları altın yatırımcısının yüzünü güldürürken kuyumcuyu kara kara düşündürüyor. Hem takı satışları yüksek fiyatlardan olumsuz etkileniyor hem de altının değer kazanması, kuyumcunun vitrinindeki takılarının değerini arttırıyor. Böyle olunca geliri olmayan bir vergi ile kuyumcuyu başbaşa kalıyor. Altın esaslı muhasebe sistemine geçilmedikçe, bu önemli sorun sektör mensuplarımızı üzmeye devam edecek.

Bu konunun çözümü için sektörümüzün değerli temsilcileriyle yıllardır önemli çalışmalara imza atan, Ankara’daki devlet yetkililerine konuyu defalarca izah eden İTO Kuyumculuk Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı; altın esaslı muhasebeye geçiş yapmanın hem adaletli vergiyi getireceğini hem de kayıtdışı ekonomiye dur diyeceğinin altını çiziyor.

“Altın Esaslı Muhasebeye Geçişin Önemi Şimdi Daha Da Net Ortaya Çıkıyor”

Altın fiyatlarının ani artışıyla birlikte kuyumcunun elindeki madenin durduğu yerde değer kazandığını ve bunun da şu anki vergilendirme sistemi içinde bir kar olarak algılandığını hatırlatan Hoşhanlı; konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti:

“Kuyumcunun elindeki altının değer kazanması bir anlam ifade etmiyor. Kuyumcu takı satışı yapamazsa durduğu yerde para kazanamaz. Şu anki sistemde; “Bir yıl önce kuyumcunun 1 kilo altını 300 bin TL idi şimdi ise 450 bin TL oldu. Böyle olunca, 150 bin TL kazanç olarak görünüyor ve doğal olarak bunun vergisi talep ediliyor. Altın fiyatlarındaki artış, kuyumcunun bir kazancı değildir. Bu yüzden yıllardır söylüyoruz, acil olarak altın esaslı muhasebe sistemine geçmeliyiz.”

“Kredi Kartıyla 6 taksitli kuyum alışverişi yetersiz”

Başkan Erhan Hoşhanlı kredi kartı ile taksitli kuyum alışverişinin 8 taksitten 6 taksite indirilmesinin de doğru bir karar olmadığını ve bu durumun kuyumcunun satış performansını olumsuz etkilediğini söyledi.

Sahte Altın Üreten Sözde Atölyelere Yapılan Baskınlar….

Son dönemde emniyet güçlerinin sahte altın üreten sözde kuyum atölyelerine yaptıkları etkin operasyonları son derece başarılı bulduğunu sözlerine ekleyen Hoşhanlı; “Görülüyor ki sahte altın üretiminde sanılanın üzerinde girişim var. Emniyet güçlerimizin bu konunun üzerine kararlılıkla gitmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Darphane, altın basımıyla ilgili tempolu çalışmasına geri döndü…

2021 yılı Ocak ayının ilk günlerinde piyasada oluşan yeni tarihli sarrafiye darlığı, Darphane ile yapılan görüşmeler ve Darphane’nin mesai yaparak üretimi arttırması ile kısa zamanda normale döndü. Hoşhanlı yaptığı açıklamada; “Darphanenin piyasa taleplerini giderebilmek için göstermiş olduğu duyarlılık ve esnekliğe sektörümüz adına teşekkür ediyoruz” dedi.