SEKTÖR > Merve Bedir “Arap Dünyasına Online Mücevher ve Altın Takı Satışı Kolay Olmayacak ”

Merve Bedir “Arap Dünyasına Online Mücevher ve Altın Takı Satışı Kolay Olmayacak ”

Tüm Dünya genelinde online satışlar hızla yükseliyor. Özellikle pandemi döneminde ihracat firmalarımız hem bireysel hem de toplu olarak E ticaret çalışmalarına ağırlık veriyorlar. Bu çalışmalar ağırlıklı olarak Amerika ve Avrupa pazarında etkin sonuçlar verirken, Arap Yarımadası’nda bulunan ülkelerdeki kuyum alıcıları E ticaret üzerinden toptan alımlara çok sıcak bakmıyorlar. Yıllardır Ortadoğu pazarına önemli miktarda mücevher ihraç eden Zergeran Pırlanta Ürün Geliştirme Müdürü ve Gemolog Merve Bedir; Arapların hem perakende hem de toptan kuyum alışverişinde ürünü yüz yüze görmek, dokunarak incelemek gibi kolay kolay değişmeyecek bir tutumları bulunduğunu, Araplara online satış yapmanın diğer bölgelerle kıyaslandığında biraz daha zor olabileceğini ifade etti.

Bir taraftan pandeminin olumsuz etkilerini yaşıyoruz bir taraftan da pandeminin olumsuz etkilerini yok etmek için ekstra mücadele veriyoruz. Ülke kuyumculuğumuz ihracat açısından önemli kayıplarla yılı kapatıyor. Sektörümüzün önde gelen mücevher markalarından biri olan Zergeran Pırlanta; 2020 yılında yaşanan global ticari durgunluğu, farklı bölgelere risklerini zamanında yaymasıyla, minimum negatif etkiler eşliğinde geçiriyor. Firmalarımızın birçoğu ihracat alanında işlem hacminin daralmasını E ticaret ile aşmaya çalışıyor. Pandemi nedeniyle belki de 5 sene sonra hayata geçecek olan E ticaret projeleri 5 ayda uygulamaya sokuldu.

Zergeran Pırlanta Yöneticisi Merve Bedir; E Ticaret alanında hem firma bazında hem de kurumların ortak girişimleriyle oluşturdukları E ticaret platformlarının etkin sonuçlar doğuracağına inandığını, bu girişimlerin yalnız Ortadoğu pazarında kısa vadede arzu edilen sonuçları doğuramayabileceğini söyledi.

Ortadoğu pazarına yönelik uzun yıllardır ihracat gerçekleştirdiklerini ve bölge insanının tutumlarını çok yakından gözlemlediklerini kaydeden Merve Bedir; “İster perakende ister toptan alıcı olsun mutlaka ürüne dokunmak ve onunla bir bağ kurmak istiyor. Bu davranış esasında bizim insanımızla paralel bir ortak özellik. Ülkemizde de online mücevher satışlarında büyük hacimler söz konusu değil” dedi.

Pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte Arap pazarının mücevher taleplerinde önemli değişimler olacağını ön gördüklerini belirten Bedir; “Yeni bir nesil geliyor ve onlar artık çok görkemli, ağır ve pahalı mücevherlerden biraz daha uzak duracaklar. Gezegenimizde kadınlar var oldukça takıya, mücevhere ilgi her zaman devam edecektir. İnişler çıkışlar olacak ama yine işini özenle yapanlar yoluna devam edecektir” diye konuştu.

Avrupa ve Amerika pazarında şimdiden Christmas alışverişlerinin başladığını ve yılın son günlerinde Türk mücevherinin değerli bir hediye olarak yine Dünyanın dört bir yanında yüzlerde gülümseme oluşturacağını sözlerine ekleyen Merve Bedir; yeni yılın ülkemize ve sektörümüz açısından güzel sonuçlar getirmesini temenni ettiğini söyledi.