SEKTÖR > Kuyumculuk sektöründe duraklama devri

Kuyumculuk sektöründe duraklama devri

Burak İlgin “Altın takı satışlarındaki düşüşün ana kaynağının yüksek altın rakamlarından ziyade halkın alım gücünün düşmesi olduğunu ön görüyoruz. Bu rakamlara da alışılır ama en ufak bir bilekliğin, hafif bir takının 15 – 20 bin liradan başladığı gerçeğini de görmek zorundayız.”

Kuyumculuk sektörünü yıllardır yakından takip ediyoruz. Bugüne kadar yüzlerce yazı hazırladık. Son iki yılda yazılarımızın büyük çoğunluğunda olumsuzluklar söz konusu oluyor. Özellikle altın ithalatına konan kotanın ardından ihracat alanında yaşanan büyük kayıplar, sıkıntılı sürecin en başını oluşturdu. Şimdi de iç piyasada temponun hızla düştüğünü görüyor ve duyuyoruz.

Anadolu’daki kuyumcuların nabzını tutan Balaban Kuyumculuk yöneticileri; yüksek altın fiyatlarından ziyade kuyum alışverişinde özellikle halkın alım gücünün geride kalmasının olumsuz etki yapabileceğini söylüyorlar.

Balaban Kuyumculuk Genel Müdürü Burak İlgin; kuyumcuların günlük cirolarının çok büyük bölümünü sarrafiye ve yatırım altınının oluşturduğunu, bu ürün grubunda da karların yok ile var arasında olduğunu ve yüz güldürmediğini ifade etti.

Yıllar içinde edindiği deneyime dayanarak altın fiyatları ne kadar yükselirse yükselsin belli bir süre sonra yüksek rakamlara tüketicinin alıştığını hatırlatan Burak İlgin; “4000 ve üstü rakamlara da alışacağız tabi ki. Bu sefer hem çok hızlı artış oldu hem de daha da artacak korkusu ortaya çıktı. Yaklaşık 3-4 ayda altın fiyatlarının %30’un üstünde artması pek görülen bir durum değil. Ben sektörümüzün duraklama devrine girdiğini hem 2025 hem de 2026’da kuyum alışverişinde temponun düşük kalacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

Maliyenin sıkı denetimlerinin bu sefer hiç ara vermeden devam ettiğini vurgulayan Burak İlgin; “Esnaf tedirgin, tüketici endişeli, üretici de iki arada bir derede kalmış vaziyette. Mali yükümlülüklere kuyumcular mutlaka uyum sağlayacaktır ama bu yeni düzende eskisi kadar çok takının mağazada yer bulması imkansız görünüyor. Bu bağlamda işler olacak ama eski günlerimizi arayacağız” dedi.

Balaban Kuyumculuğun yeni sezona yeni takılar hazırladığını sözlerine ekleyen İlgin; İJS’nin ardından kuyumcuların ihtiyaçlarının belli kısmını fuardan temin ettiğini duyduklarını, kontrollü alım yapan kuyumcunun eskiden olduğu gibi fuarda bütün ihtiyaçlarını gidermek yerine bittikçe ürün alım yapmayı tercih eden bir anlayışla ticaret yaptığını dile getirdi.