SEKTÖR > Müjde! 2023 Bitmek Üzere

Müjde! 2023 Bitmek Üzere

Mustafa Yazıcı “2023 yılının kuyumculuk sektörü açısından en iyi tarafı yılın bitiyor olması. 2022 yılında pandemi sonrası bile böyle bir işlem hacminde daralma yaşanmamıştı. Pandemi önce 2019 ile kıyaslarsak o zaman daha da vahim bir tablo ile karşılaşıyoruz.”

Kuyumculuk sektörü 2022 yılının sonunda yeni yıla büyük ümitlerle giriş yapıyordu. Yılın ilk aylarına da sektörümüz açısından gayet iyi geçiyordu. Bir anda İJS Mart fuarının hemen ardından altın fiyat farklılığı (Makas Kabusu) ortaya çıktı. Sonrasında yıl içinde kısa bir dönem bu fark kapandı ardından tekrar açıldı. Altın fiyatları çok ciddi anlamda yükselişe geçti. Halkın alım gücü azaldı ve kuyum alışverişinin yurtiçindeki temposu da düştü. Ne yurtdışından ne de iç piyasadan kuyumcular arzu ettikleri geri dönüşleri alamadılar.

Altınyaz Kuyumculuk Mağazalar Zinciri Genel Müdürü Mustafa Yazıcı; 2023 yılının resmen sektörümüz için kayıp bir yıl olduğunu, pandemi sonrası 2022 yılının çok altında kaldığını, pandemi öncesi 2019 yılıyla da hiç karşılaştırılamayacak boyutlarda zayıf olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde yaptıkları bir araştırma neticesinde son 8 yıllık dönem ele alındığında dolar ve euro’nun 8 yıl içinde 9 kat arttığını, altının ise 8 yılda yaklaşık 17 kat artış gösterdiğinin ortaya çıktığını kaydeden Mustafa Yazıcı; “Rusya & Ukrayna savaşının ardından bir de İsrail & Filistin savaşı altın fiyatlarını hızla yukarı çekiyor. Savaş ortamında insanları çok daha fazla tasarruflu olmaya özen gösterdiğini biliyoruz. Zaten psikolojik ihtiyaç sınıfında olan altın takı alışverişi de savaş ortamlarından çok olumsuz etkileniyor. Kapalıçarşı’da turist var ama onlar da çok fazla alışveriş yapmıyorlar. Bu dönemde yatırım altını açık ara öne çıkıyor. Altın takılar hangi ayarda, hangi fiyat aralığında olursa olsun kuyumcuların yüzünü güldüren bir performans ortaya koymuyor. Tek tesellimiz 2023 yılının bitecek olması. Umarım giden geleni aratmaz” diye konuştu.

Altın fiyatlarının daha da artma ihtimalinin düşme ihtimaline göre çok yüksek olduğunu sözlerine ekleyen Yazıcı; birçok kişinin şimdiden özellikle düğün takıları için alım yaptığını, 2024, 2025 yılı düğünleri için takı ihtiyacını şimdiden alanları sayısının bir hayli fazla olduğunu dile getirdi.