SEKTÖR > Kuyumculuk sektörü kayıt dışı çalışma seçeneğini ortadan kaldırmalıdır

Kuyumculuk sektörü kayıt dışı çalışma seçeneğini ortadan kaldırmalıdır

Burhan Eryiğit “Sektörümüzün en önemli sorunlarından biri kayıt dışı çalışan firmalarımızdır. Kayıt dışı çalışmanın bedelini sektörümüz hakkında alınan olumsuz kararlarla ister istemez hepimiz yaşıyoruz. Bazen Ankara; aniden bizimle ilgili bir karar veriyor ama aslında bu kararlar ani olmuyor. Önce çuvaldızını kendimize batıralım..”

Eryiğit Kuyumculuk ve kaplama firma ortağı Burhan Eryiğit; kayıtdışı, merdivenaltı diye tabir edilen üreticilerin hem ekonomiye hem de sektöre önemli sıkıntılar ortaya çıkarttığını, bazen Ankara’dan sektörümüzle ilgili olumsuz kabul edilen kararların aniden ortaya çıkmasında bu durumun önemli etken olduğunu söyledi.

Sektörümüzde küçükten büyüğü her firma ortaya çıkan altın fiyat farklılığını konuşuyor. Makas olarak tabir edilen bu durum; özellikle ihracat yapan firmalarımızı çok zor durumda bırakıyor. Geçtiğimiz günlerde kilo bazında 4000$ rekoru kırıldı ve yok böyle makas dendi.

Hem Kuyumcukent hem de çarşıda şubeleri bulunan, takı kaplama alanında uzman markamız Eryiğit Kuyumculuk; ihracat yapan müşterilerinin son bir aydır daha az takıyı kaplamaya getirdiğine şahitlik yapıyor. Firma ortağı Burhan Eryiğit; kayıt dışı ekonominin yoğun olduğu sektörümüzde, vergisini düzenli ödeyen, çalışanlarının kanuni ve sosyal haklarını koruyan firmalarla bu kurallara uymayanlar arasında hâksiz rekabet olduğunu ifade ediyor.

Devletin bir şekilde sektörden almak istediği vergiyi yeni uygulamalar ile dolaylı yollardan almayı tercih etmeye başladığını kaydeden Burhan Eryiğit; “Yaşanan makas ile ilgili de böyle bir durum olduğunu tahmin ediyorum. Tüm sektör mensuplarının ticaret hayatlarını tekrar gözden geçirmeleri ve her türlü işlemler için doğru beyanlar vermesi büyük önem teşkil ediyor. Ben yakın zaman içinde makas sorununun ortadan kalkacağına inanıyorum ama devlet, bu uygulamalar ile sektörümüze ciddi uyarılar yapmış oluyor. Mesajı doğru algılamamız ve çalışma şeklimizi tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İtalyan Rodaj ile şimdi takılarınız beyaz ötesi…

Burhan Eryiğit; 4 aylık bir deneme sürecinin ardından hayata geçen İtalyan rodajı uygulamalarının çok daha beyaz takılar ortaya çıkmasına yol açtığını ve beyaz rodaj uygulamasında artık sadece İtalyan rodajı tercih ettiklerini söyledi.

Başta su yolu olmak üzere beyaz altın takılarda çok daha göz alan parlaklığın ve gerçek beyazlığın yeni uygulamalarıyla ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Eryiğit; İtalyan rodaj uygulamalarında ekstra bir ücret farkı almadıklarını ama sonuçların ekstra farklı ve daha güzel olduğunu dile getiriyor.