SEKTÖR > Akif Sarıyer “2022 yılının çok iyi geçeceğini bir yıl önce tahmin etmiştik. Ne mutlu ki tahminimiz yerini buldu. 2022 yılında sektörümüzün yüzü güldü”

Akif Sarıyer “2022 yılının çok iyi geçeceğini bir yıl önce tahmin etmiştik. Ne mutlu ki tahminimiz yerini buldu. 2022 yılında sektörümüzün yüzü güldü”

Geçtiğimiz yıl bu günlerde, 2022 yılının başarıyla fotoğrafını çeken ve 2022 yılının kuyumculuk sektörü açısından verimli bir yıl olacağını tahmin eden Aktif Kıymetli Madenler firma sahibi, deneyimlu kuyumcu Akif Sarıyer; tahminlerini tutturdu.

Pandeminin etkisinin yavaşladığını buna karşın Rusya & Ukrayna savaş geriliminin yaşandığı Dünyada 2022 yılı ciddi ekonomik sıkıntılar içinde geçti. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Kuyumculuk sektörü; altın fiyatlarının enflasyonun altında kalması ve uzun süre belirli fiyat aralığında seyir etmesiyle son derece başarılı bir yılı geride bıraktı.

Aktif Kıymetli Madenler firma sahibi Akif Sarıyer; yüksek enflasyon karşısında eriyen TL’de kalmak yerine vatandaşların altına ve dövize geçiş yaptığını belirterek; “2023 yılında olağanüstü bir global gelişme olmazsa altın fiyatlarının TL bazında 900 TL ile 1100 TL bandında kalacağını tahmin ediyorum. Böyle olursa yine kuyum alışverişinin yoğun olduğu hem iç piyasadan hem de yurtdışından önemli taleplerin olduğu güzel bir yıl görebiliriz diye tahmin ediyorum” dedi.

Akif Sarıyer; 2021 yılının Aralık ayında basına verdiği bir röportajda, 2021 Aralık ayında altın fiyatlarının dalgalanmasının ardından şunları söylemişti:

“2021 Aralık ayında yaşanan bu dalgalanmanın ardından 2022 yılından beklentim ciddi boyutta arttı. Yakın zamanda sağlanacak istikrarlı emtia fiyatlarının ardından en geç 2022’nin bahar mevsiminde piyasalarda güllerin açacağını tahmin ediyorum,”

“Altın ithalatının kolaylaştırılması ve yurtdışı ile ülkemiz arasındaki altın fiyat farkının ortadan kalkması sektörümüzün öncelikli çözüm beklediği konulardır”

Sarıyer; açıklamasının son bölümünde altın ithalatı ile ilgili zorlaştırıcı yeni mevzuatın kuyumculuk sektörüne hiçbir fayda sağlamadığını, aksine ihracat alanında tahsilat açısından ciddi sorunlar ortaya koyduğunu söyledi. Yurtdışı ile ülkemizde altın fiyat farkının da kilo bazında önemli miktarlara çıkmasının sürdürülebilir bir durum olmadığını sözlerine ekleyen Sarıyer; İMMİB’in Ankara ile temaslarına ara vermeden devam ettiğini, bu iki konunun hızla çözüme kavuşturulmasıyla herkesin rahat bir nefes alacağını dile getirdi.