SEKTÖR > Sahte Altın Üretenlerin Yaptıkları Yanına Kar Kalmayacak

Sahte Altın Üretenlerin Yaptıkları Yanına Kar Kalmayacak

Altın Kalpazanlarına Ağır Hapis Cezası ve Para Cezası Uygulandı

Sahte altın, düşük ayarlı altın üretimi ve piyasaya sunulması; sektörümüzün önemli sorunları arasında yer alıyor. Özellikle altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı dönemlerde, bu tip sahtekarlıkların da sayısı artıyor. Geçtiğimiz günlerde mahkemeden emsal oluşturacak karar çıktı. Altın sahtekarlarına 8.5 yıl hapis cezası ve 875 bin TL para cezası verildi.

Sahte altın vakaları, sektörümüzün içinde sıklıkla kulaklarımıza geliyor. Daha önce bu tip vakalarda caydırıcı cezaların olmaması büyük eleştiriler alıyordu. Geçtiğimiz günlerde altın sahtekarlarına acı bir ders olacak, hukuki yaptırımlar gerçekleştirildi. Takoz altının içine altın olmayan metal karıştıran iki şahıs, hem yüksek para cezası hem de 8.5 yıla yakın hapis cezası aldı.

Modern Metod Ayar Evi firma sahibi, ikinci kuşak temsilcisi Ömer Albora; sahte altın, düşük ayarlı altın vakalarının her dönem olduğunu, bu tip illegal işlere tenezzül eden kişiler açısından böylesi örnek teşkil edecek cezaların verilmesinin, caydırıcı olacağını söyledi.

33 yıl önce Nurettin Albora tarafından temelleri atılan Modern Metod Ayar Evi’nin takoz altın incelemesinde, takozun üstünden her seferinde farklı noktalardan ve belirli derinliklerden numune alındığını vurgulayan Ömer Albora; “İşimizi yıllardır büyük bir titizlikle yapıyoruz. Yıllar içinde çok farklı altın sahtecilik vakalarının yakalanmasına öncülük ettik. Aynı özenle raporlama çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.

Altın sahtekarlığı vakalarında hemen hemen her olayın ne yazık ki sektörümüzün içindeki kişiler tarafından yapıldığını üzüntüyle gözlemlediklerini belirten Ömer Albora; “Altın kalpazanlığının önlenmesi için daha fazla, caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini hep söylüyorduk. Son olayda, kişiler gereken cezayı almışlardır. Herkes çok daha dikkatli ve bilinçli hareket etmek zorundadır. Son dönemde hurda altınlarla ilgili de çok sayıda düşük ayar şikayetleri kulağımıza geliyor. Hem kul hakkına giren hem de hayatlarını karartacak kanuni cezalar almayı göze alanlar için bizlerde çok daha fazla uyanık olmalıyız” diye konuştu.