SEKTÖR > Yer altından gelen renkli güzelliklerin kan kaybı ahlak dışı ticaret nedeniyle devam ediyor

Yer altından gelen renkli güzelliklerin kan kaybı ahlak dışı ticaret nedeniyle devam ediyor

Renkli, değerli, doğal taşlar sınıfında 3 büyük olarak kabul edilen Safir, Yakut ve Zümrüt’e ilgide azalma devam ediyor. Tarih boyunca her zaman kendine has renkleriyle kadınların güzelliğine güzellik katan 3 büyükler; doğru yapılmayan, etik dışı ticaretin kurbanı oluyor. Zergeran Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Rıfkı Bedir; renkli cam olan ama satış esnasında safir, yakut, zümrüt olarak beyan edilerek ticaret yapan ahlak dışı kişiler nedeniyle vatandaşların renkli mücevherden uzaklaştığını, özellikle renkli mücevher alırken sertifikanın şu an itibariyle olmazsa olmaz bir konuma geldiğini ifade ediyor.

Son yıllarda mücevher mağazalarının vitrininde eskiye göre daha az sayıda renkli doğal mücevher taşlı takılar görüyoruz. Tarih boyunca her zaman el üstünde tutulan safir, zümrüt ve yakut gibi değerli renkli taşlara azalan ilgiyi, Zergeran Pırlanta firma sahibi Rıfkı Bedir son dönemde net bir şekilde gözlemlediklerini belirtiyor.

Rıfkı Bedir; renkli camlarla veya renkli camın üstüne ince tabaka doğal safir, zümrüt ve yakut koyarak etik dışı ticaret yapmaya çalışanların sayısının arttığını ve bunun neticesinde vatandaşın renkli mücevherden hızla uzaklaştığını söyledi.

Renkli doğal taşlı mücevher alacak olanların, mutlaka uluslararası geçerliliği bulunan laboratuvarda test edilmiş ve sertifikalandırılmış mücevher almalarının önemine dikkat çeken Rıfkı Bedir; “En güvendiğiniz kuyumcudan bile alsanız mutlaka uluslararası onaya sahip laboratuvarlarda sertifikalandırılmış, tüm detayı yazıya dökülmüş olan mücevher almalısınız” dedi.

Mücevher satışları yükselişte…

Yılın ilk yarısının başarılı bir şekilde tamamlandığını ve mücevhere artan ilginin yılın ikinci yarısında düğünlerin de artışıyla zirve noktaya geleceğini öne süren Bedir; açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İlk 6 ayda satışlarımız yüz güldürdü. Öncelikle ülkemizin her noktasında gelinler pırlantaya sahip bir yüzük veya kolye talep ediyor. Mücevher gelinlerin vazgeçilmez takısı oldu. Pırlanta fiyatları, pandeminin de etkisiyle %30’lara varan oranda yükseldi. Biz bu yükselişi kendi karlarımızdan feda ederek vatandaşlara en az bir şekilde yansıtıyoruz. Ülkemizde olduğu gibi yurtdışında da tekrar mücevher taleplerinde artış var. Arap pazarında talepler yükselişi geçti ama şimdi daha hafif ve ekonomik bütçeye sahip mücevherlerin tercih edildiğini de bir başka gerçek durum teşkil ediyor.”