SEKTÖR > Bakiyeli ticaretin sürdürülebilirliği kalmadı

Bakiyeli ticaretin sürdürülebilirliği kalmadı

Tugay Kaçmaz “Bakiyeli çalışma sistemine elveda demek ve peşin çalışmaya geçmek için pandemi harika bir bahane olur. Peşin çalışma ile sektörümüzün önü açılır. Bu geçişte kaybeden olmaz kazanan biz ve geleceğimiz olur…”

Yaşadığımız pandemi krizi hem sosyal hem ticaret hayatımızı derinden etkiledi. Kuyumculuk sektörü hem ihracat hem de iç piyasa satışlarında en dip seviyeleri gördü. Bunlar yetmezmiş gibi bir de son dönemde çok sayıda kişinin “Altın Vuruş” olarak tabir edilen, esnafı dolandırarak, borçlarla birlikte sırra kadem bastıklarına şahitlik ediyoruz.

Sektörümüzün yarayan bu konusuyla ilgili deneyimli kuyumcu, Pina Kuyumculuk firma ortağı Tugay Kaçmaz; önemli bir çağrıda bulundu ve herkesi bakiyeli çalışma sistemini aynı anda bırakarak peşin çalışma ile gerçek ticaret yapmaya davet etti.

Batak olayı gerçekleştirenlerin dün olduğu gibi bugünde olduğunu ve gelecekte de olacağını kaydeden Tugay Kaçmaz; “Altının kilosu 500 bin TL’yi geçti. Bugün 1 kilo altın kaybetseniz bunu geri kazanmak için yılın en az 5 ayında full kapasite ile çalışmanız gerekiyor. Pandemi kriziyle birlikte, bu tip olayların daha da arttığını üzülerek görüyoruz. Sektörümüzün kurumlarını, camiamızın dev markalarını peşin çalışmaya geçiş için harekete geçmeye davet ediyorum. Nasıl bir dönem TL’den Milyem hesabına sektörümüz anında geçtiyse, peşin çalışmaya da aynı hızda geçebiliriz” diye konuştu.

Bugün sektör içinde firmaların %80’inin ama az ama çok mutlaka alacaklarını temin edememek gibi bir sorunla karşılaştığına vurgu yapan Kaçmaz, açıklamasına şöyle devam etti:

“Meslek hayatımızda pek çok can sıkan olayları çevremizde duyduk. Bakiyeli çalışma işin doğasının dışındadır. Peşin çalışmak demek herkesin kendi gücünde işini yapması demektir. Bugün sokaktan bir çorap aldığınızda, bir ekmek aldığınızda anında parasını ödüyorsunuz, kilolarca altın alınıyor deftere yazılıyor. Yok böyle bir şey. Peşin alım aynı zamanda alan kişinin daha uygun işçilikli fiyatlar eşliğinde alımı anlamına geliyor. Bakiyeyi tarihe gömmek için bundan daha iyi bir zaman olamaz. Gerekli dersleri almazsak, daha büyük faturalar bizi bekliyor.”