SEKTÖR > Altın fiyatlarının düşmesini beklemek beyhude bir bekleyiş…

Altın fiyatlarının düşmesini beklemek beyhude bir bekleyiş…

KESER “Altın fiyatlarının düşeceğini ümit eden vatandaşın eli takıya gitmiyor”

Yeni yılın ilk 3 ayını geride bırakırken, ilk çeyrek kuyumculuk sektörümüz açısından oldukça sıkıntılı geçti. Altın fiyatlarının rekor üstüne rekor kırması, gram altının 330 TL’nin üstünü görmesi, Koronavirüs felaketi, kuyum alışverişini nerdeyse durma noktasına getirdi. Balaban Kuyumculuk firma sahibi Turan Keser; çok uzun yıllardır mesleğin içinde olan biri olarak, böylesi bir durgunluğu daha önce görmediğini, vatandaşın hızla altın takıdan uzaklaştığını ve altın fiyatlarının düşmesini beyhude bir şekilde beklediğini ifade etti.

2020 yılıyla birlikte üst üste gelen global krizler, virüs felakete, çeşitli siyasal ve askeri gelişmeler altına olan talebi üst seviyeye çekti. Herkes cebinde bulunan ekstra parayı güvenli liman altına döndürmeye çalışıyor. Özellikle ülke vatandaşlarımız has altın, gram altın ve sarrafiye altına çok yoğun ilgi gösteriyor. Yatırım altınına yoğun ilgi olurken, ters orantılı bir şekilde altın takıya talep tarihin en dip seviyelerine geldi.

Deneyimli kuyumcu, Balaban Kuyumculuk firma sahibi Turan Keser; altın fiyatlarındaki aşırı yükselişin takı satışlarını durma noktasına getirdiğini, vatandaşın 330 TL’yi geçen bu fiyatlar eşliğinde çok mecbur kalmadıkça takı almamayı tercih ettiğini söyledi.

Yeni model, iddialı tasarımlar ve farklı ayarlardaki takıların bile satış açısından kuyumcuya yardımcı olmadığını kaydeden Turan Keser; “Anadolu bölgemizde çok sayıda kuyumcu dostumuzla ticaret yapıyoruz. Mobil ekibimiz son ziyaretlerinden sonra çantasındaki takılarla olduğu gibi Ankara’daki ofisimize geri döndüler. Ortaya çıkan altın fiyatlarına alışmak hiç kolay olmayacak” diye konuştu.

22 Ayar Takı Almak Zor Değil Çok Zor…

Altın takının yüzlerce yıldır yoğun bir şekilde kullanıldığı İç Anadolu bölgemizde tüketici tercihleri hızlı bir şekilde değişiyor. 22 ayarın altın takılar, artık kuyumcunun vitrininde çok küçük bir orana sahip. Turan Keser; Anadolu kadınının 14 ayar takıyı ister istemez tercih etmek zorunda kaldığını, birçok bölgede 8 ayar takıların da satışa sunulduğunu söyledi.

Tüm olumsuzluklara rağmen kepenk kapanan kuyumcuların şu an için bulunmadığını sözlerine ekleyen Keser; kuyumcu mağazası açmanın artık hiçbir cazibesinin kalmadığını, mevcut karanlık tablo içinde peşin ticaretin ne kadar önemli olduğunun net bir şekilde görüldüğünü dile getirdi.